Prostreno.cz

Množství kofeinu v čokoládě vás překvapí

Má čokoláda tolik kofeinu, že by vám mohla zkomplikovat usínání? Ta hořká asi ano. Chcete-li mlsat bez rizika nespavosti, sáhněte raději po mléčné nebo bílé.

Kofein může být k užitku, ale nesmí se to s ním přehnat. Často se mluví a píše o jeho množství v nápojích, jako je káva nebo čaj. Ale co jeho stopy v jídle, které jíme? Když přijde řeč na „jedlý kofein“, hovory se většinou stočí k oblíbené čokoládě. Koneckonců, ta se vyrábí z kakaových bobů, které jsou jeho přirozeným zdrojem. Ovšem kakaové boby se v rámci čokoládového výrobního procesu fermentují, suší, melou a praží, což podíl tohoto stimulantu nepochybně ovlivňuje.

I životabudič má svou denní dávku

Podle odborných doporučení se optimální denní dávka kofeinu pohybuje okolo 400 miligramů (1), což je ekvivalent čtyř až pěti šálků kávy. Každý člověk ho však metabolizuje jinak a „po svém“. To je také důvod, proč po něm někteří cítí bolesti hlavy, jsou nervózní, registrují úzkost nebo si všímají podivného bušení srdce. Někdo tyto stavy vnímá už po jednom šálku kávy, zatímco jiný jich zcela beztrestně může vypít šest a nic se neděje. Je to individuální a co pijan, to trochu jiné reakce. Buď jak buď, uvedená doporučená dávka má své opodstatnění, protože nadbytek kofeinu může potrápit celý kardiovaskulární systém (2). Jak si tu stojí ta čokoláda?

Co druh, to jiný poměr

„Jde-li o čokoládu, množství kofeinu se liší v závislosti na jejím konkrétním typu, podmínkách pěstování kakaových bobů a zdroji kakaa, vysvětluje Liron Pergament-Gal, což je bostonský výrobce uvedené sladkosti (3). „Obecně může stogramová tabulka hořké čokolády obsahovat 50 až 150 miligramů kofeinu,“ upřesňuje jmenovaný výrobce. Pokud to v zájmu kvalitního nočního odpočinku s kofeinem nechcete přehnat, raději si dejte čokoládu mléčnou, která ho má výrazně méně. A ta bílá je na něj chudá už vůbec. Ale za to je nejméně zdravá, protože je to v podstatě jen ztělesněný tuk.

Zdroje: (1) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much#:~:text=4.,associated with dangerous%2C negative effects., (2) www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-979/caffeine, (3) www.realsimple.com/how-much-caffeine-in-chocolate-8383422





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat