Prostreno.cz

Skořice uleví od příznaků infekce močových cest

Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření světle hnědé barvy, bez kterého si jablečný závin nedokáže představit nikdo z nás. Traduje se, že také pomáhá zbavit se infekcí močových cest. Co je na tom pravdy?

Infekce močových cest nebo jsou častým zdravotním problémem zejména u žen. I když se dají zkrotit s pomocí léků (antibiotik), mnoho lidí se stále uchyluje k přírodním prostředkům. Jedním z nich je skořice.

Když se objeví bakterie

Infekce močových cest, která se může vyskytnout kdekoli v močovém systému, jež zahrnuje močový měchýř, močovou trubici, močovody a ledviny, je obvykle způsobena bakteriemi, Escherichia coli (E. coli). Existují však další bakterie, jež jsou za tento stav zodpovědné. K těm patří „breberky“ obývající střevní trakt, kupříkladu pseudomonas, klebsiella a proteus, ale i sexuálně přenosné mikroorganismy, jako jsou chlamydie (1).

Že něco není v pořádku, poznáte podle častého močení, pocitu neúplného vyprazdňování, bolesti nebo pálení při močení, což často doprovází zakalená, tmavá, krvavá nebo silně páchnoucí moč. Běžné je i nepohodlí v dolní části břicha, tupá bolest či tlak v této oblasti, nadměrná únava, horečka a zimnice. Léčba přitom obvykle zahrnuje antibiotika předepsaná gynekologem. Jenže než se k němu dostanete (vždyť je víkend), můžete si trochu pomoci (1).

Pijte skořicový nápoj

Smíchejte 2 čajové lžičky skořice a 1 čajovou lžičku medu. Rozmíchejte to ve sklenici a vypijte. Tato směs zničí bakterie v močových cestách. Zároveň se zásobujte dostatkem čisté vody, která napomáhá vyprázdnění močového měchýře, a tedy i vyplavení škodlivých bakterií z vašeho systému. Můžete také začlenit potraviny na vodní bázi – melouny, pomeranče, hlávkový salát, polévky a vývary jsou skvělými příklady (2).

Začleňte probiotika

Předpokládá se, že probiotika mohou zabránit připojení škodlivých bakterií k buňkám močových cest a také snížit pH samotné moči, jež je pak pro nezvané návštěvníky méně pohostinné. Probiotika se přirozeně nacházejí v některých druzích dobrot, včetně jogurtů, kombuchy nebo kefíru (3).

Zvyšte příjem vitaminu C

Vitamin C neposiluje jen imunitní systém! Pravda je taková, že okyseluje moč, což omezuje růst některých bakterií. Z tohoto důvodu zvyšte příjem citrusových plodů (pomerančů, kiwi a grapefruitů), ale i paprik, rajčat, brokolice, zelí, květáku a růžičkové kapusty (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470195/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/, (4) www.academic.oup.com/ajcp/article-abstract/68/5/592/1771373?redirectedFrom=fulltext&login=false 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat