Prostreno.cz

Skořice uleví od příznaků infekce močových cest

Skořice je voňavé a lehce nasládlé koření světle hnědé barvy, bez kterého si jablečný závin nedokáže představit nikdo z nás. Traduje se, že také pomáhá zbavit se infekcí močových cest. Co je na tom pravdy?

Infekce močových cest nebo jsou častým zdravotním problémem zejména u žen. I když se dají zkrotit s pomocí léků (antibiotik), mnoho lidí se stále uchyluje k přírodním prostředkům. Jedním z nich je skořice.

Když se objeví bakterie

Infekce močových cest, která se může vyskytnout kdekoli v močovém systému, jež zahrnuje močový měchýř, močovou trubici, močovody a ledviny, je obvykle způsobena bakteriemi, Escherichia coli (E. coli). Existují však další bakterie, jež jsou za tento stav zodpovědné. K těm patří „breberky“ obývající střevní trakt, kupříkladu pseudomonas, klebsiella a proteus, ale i sexuálně přenosné mikroorganismy, jako jsou chlamydie (1).

Že něco není v pořádku, poznáte podle častého močení, pocitu neúplného vyprazdňování, bolesti nebo pálení při močení, což často doprovází zakalená, tmavá, krvavá nebo silně páchnoucí moč. Běžné je i nepohodlí v dolní části břicha, tupá bolest či tlak v této oblasti, nadměrná únava, horečka a zimnice. Léčba přitom obvykle zahrnuje antibiotika předepsaná gynekologem. Jenže než se k němu dostanete (vždyť je víkend), můžete si trochu pomoci (1).

Pijte skořicový nápoj

Smíchejte 2 čajové lžičky skořice a 1 čajovou lžičku medu. Rozmíchejte to ve sklenici a vypijte. Tato směs zničí bakterie v močových cestách. Zároveň se zásobujte dostatkem čisté vody, která napomáhá vyprázdnění močového měchýře, a tedy i vyplavení škodlivých bakterií z vašeho systému. Můžete také začlenit potraviny na vodní bázi – melouny, pomeranče, hlávkový salát, polévky a vývary jsou skvělými příklady (2).

Začleňte probiotika

Předpokládá se, že probiotika mohou zabránit připojení škodlivých bakterií k buňkám močových cest a také snížit pH samotné moči, jež je pak pro nezvané návštěvníky méně pohostinné. Probiotika se přirozeně nacházejí v některých druzích dobrot, včetně jogurtů, kombuchy nebo kefíru (3).

Zvyšte příjem vitaminu C

Vitamin C neposiluje jen imunitní systém! Pravda je taková, že okyseluje moč, což omezuje růst některých bakterií. Z tohoto důvodu zvyšte příjem citrusových plodů (pomerančů, kiwi a grapefruitů), ale i paprik, rajčat, brokolice, zelí, květáku a růžičkové kapusty (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470195/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/, (4) www.academic.oup.com/ajcp/article-abstract/68/5/592/1771373?redirectedFrom=fulltext&login=false 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat