Prostreno.cz

Ideální teplota, kterou byste v zimě měli mít doma

O kolik procent se vám mohou snížit náklady na vytápění, když přes den nastavíte domácí termostat na 20 stupňů? A jak se vám změní spánek, když zkusíte spát v 15 stupních?

Protože je venku pořádná zima a to nepříjemné sychravé nevlídno, usilujeme o to, aby teplé útulno bylo alespoň doma. Tak samozřejmě, vždyť jde o náš dobrý pocit a celkovou pohodu, tak proč na termostatu nepřidat ještě stupínek? Anebo raději rovnou dva! Ale co na to naše zdraví, spánek a peněženka?

Kdo šetří, má za tři?

Čím více teplíčka, tím lépe? Jak se to vezme. V zimním období se obecně doporučuje nastavit domácí termostat na průměrnou teplotu 20,5 stupně Celsia. Tedy alespoň přes den a ve chvílích, kdy doma skutečně fyzicky pobýváte. V noci a nepřítomnosti by se dle příruček měla teplota ještě o něco srazit, což prý může snížit celkové náklady na vytápění o 5 až 15 procent (1). Inu, málo to není a ušetřené tisíce mohou být skutečnou motivací, proč tílko vyměnit za dlouhý rukáv. V chladu se navíc vyspíte lépe než Šípková Růženka, což je další výhoda.

Chlad jako záruka sladkých snů

Spí se vám špatně a celkově nekvalitně? Často se budíte a ráno býváte jako přejetí parním válcem? Osočit z toho můžete proleželou matraci, ale na vině může být i termostat, který z vašeho bytu dělá malé tropy. Podle poznatků jisté zahraniční studie (2) ten nejlepší spánek přichází při teplotě 15,6 stupňů Celsia. Ano, čtete správně. Je to proto, že tělo zkrátka preferuje chladnější prostředí, a když se probudíte, zažijete pozvolné uvolnění hormonu kortizolu. Autoři zmíněné studie se dokonce domnívají, že uvedená teplota spánku může prospět také kardiovaskulárnímu systému a výrazně tak omezit riziko srdečních poruch a selhání (3). Když nebudete mít doma přetopeno, poděkuje vám i pokožka, protože nebude přicházet o hydrataci a vitalitu (4). Takže otázka zní – jak ten termostat nastavíte?

Zdroje: (1) www.energy.gov/energysaver/programmable-thermostats, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969723042468?via%3Dihub, (3) www.sleepopolis.com/news/best-sleep-temperature-study/, (4) www.netdoctor.co.uk/beauty/a27237/reasons-why-the-cold-weather-is-actually-good-for-your-skin/





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat