Prostreno.cz

Nealkoholické pivo má zásadní zdravotní minus

Jak asi chutná pivo plné bakterií salmonely, eisterie a E.coli? Pokud pijete nealkoholické, povězte nám o tom! Právě v těchto nápojích o tyto zárodky není nouze.

Pivo je prostě pivo. A kdo si nemůže dát „plnotučné“ neboli alkoholické, a to třeba kvůli řízení automobilu, ten nepohrdne nealko verzí. Ona tahle náhražka není špatná, protože chuťové buňky uspokojí také, tudíž se pomyslný vlk nažere a koza zůstane celá. Jenže co když v ní plavou škodlivé a zdraví ohrožující bakterie? Prý je to docela možné. Dejte si tedy pozor na to, co pijete!

Přísada, kterou bychom oželeli

Tak jistě, otrava z piva je něco, co se zase tak běžně neděje. Přesto američtí experti působící na Cornellově univerzitě upozorňují na to, že nízkoalkoholické i nealkoholické pivo může být živnou půdou pro nepříjemné bakterie, což prokázala jejich studie (1) zveřejněná v magazínu Journal of Food Protection. Ale fuj! Proč tomu tak je a v čem je problém? Lékaři to zřejmě neuslyší rádi, ale potíž je právě v tom chybějícím alkoholu.

Méně etanolu, více rizik

„Tato netradiční odlehčená piva postrádají jednu důležitou překážku, která růstu nežádoucích mikroorganismů brání, a to je koncentrace etanolu,“ nalévají čistého vína (respektive piva) autoři výše zmíněné studie v závěrečné tiskové zprávě, kteří poukazují i na další negativa. Dle jejich přesvědčení mají tyto nápoje vysoké pH i hladinu cukru, nízký obsah oxidu uhličitého a omezený podíl chmelových hořkých sloučenin, což je činí náchylnější ke zkažení i růstu potravinových patogenů (1).

Důkazy hovoří za vše

Experti učinili zajímavý pokus a zkusili nealko piva „naočkovat“ bakteriemi salmonely, listerie a E.coli, načež je 63 dní skladovali při teplotě 4 nebo 14 stupňů. Po této době zjistili, že tyto choroboplodné zárodky nejenže celkem obstojně přežijí, ale dokonce i rostou a prosperují. To znamená, že když při výrobě nealko piva skočí do kádě jedna malá nenápadná bakterie, což se samozřejmě klidně může stát, má v tomto nápoji příhodné podmínky k rozmnožování (1). A vy celou její armádu následně „vyzunknete“. Takže na zdraví? Ne, to tady nelze úplně říct…

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X23068679?via%3Dihub#s0040






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat