Prostreno.cz

Fazole mají výrazný anti-aging efekt

Řekněte rezolutní ne projevům stárnutí a k výživným krémům, které s oblibou používáte, dopřávejte tělu potřebné živiny – zevnitř. S takovými fazolemi to jde snadno. Ve skutečnosti patří k potravinám s anti-aging efektem, kterých se jen tak nebudete chtít vzdát!

Je to pravda odvěká, ne oblečení, ale stav pleti dělá člověka! A ten, aby nevypadl na svůj (vyšší) věk, potřebuje hodně pít, cvičit a dobře se stravovat. Věřte, nebo ne, ale skutečný elixír proti stárnutí spočívá v prostých kuchyňských ingrediencích a jednou z nich jsou fazole! Zkuste tuto superpotravinu začlenit do svého jídelníčku, budete stárnout naruby. Proč?

Fazole jsou bohaté na živiny

Fazole patří k vynikajícím zdrojům rostlinných bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů, které všechny hrají klíčovou roli při udržování celkového zdraví a krásy.

Fazole v sobě ukrývají antioxidanty

Jedním z nejviditelnějších indikátorů stárnutí je stav naší pleti. Fazole jsou bohaté na antioxidanty, včetně vitaminů C a E, jež pomáhají chránit pokožku před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály (1). Také nabízejí biotin, vitamin, který je pro péči o pokožku naprosto nezbytný. Všechny tyto živiny mohou přispět k mladistvé pleti a snížit výskyt jemných linek a vrásek. Ale kromě anti-aging efektu fazole umí i jiné věci.

Fazole pomáhají s řízením hmotnosti

Udržet si zdravou váhu je často problémem, jak stárneme, ale fazole mohou být v tomto úsilí cenným spojencem. Kombinace vlákniny a bílkovin podporuje pocit plnosti a redukuje celkový příjem kalorií, což je užitečné při řízení tělesné hmotnosti.

Fazole podporují kognitivní funkce

Aby toho nebylo málo, fazole, tolik oblíbená luštěnina, má pozitivní vliv na mozek, a to díky folátu, vitaminu B, jež je známý pro svou roli při posilování kognitivních funkcí (2). S jejich poklesem se přitom setkávají převážně osoby „staršího data“. Tak už na nic nečekejte, uvařte fazolovou polévku, krémovou fazolovou kaši či kovbojské fazole s mletým masem. Nejen že tím zbrzdíte stárnutí, ale zároveň uděláte službu i svému trávicímu zdraví.

Jak již bylo uvedeno, fazole jsou výjimečným zdrojem vlákniny, která kromě jiných benefitů pečuje o chod trávicího systému, takže ulevuje od zácpy a stará se o pravidelné vyměšování. Zkrátka kompletní péče od hlavy až k patě!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30949983/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat