Prostreno.cz

Kurkuma latté pro zdravý mozek

Kurkuma je známá pro své léčivé účinky a je široce používána v pokrmech, doplňcích stravy, kosmetických výrobcích a produktech péče o tělo. Co takhle si jí přidat do kávy?

Kurkuma latté, také známá jako zlaté mléko, je léčivý nápoj pocházející z prastaré indické tradiční medicíny, ajurvédy. Tento nápoj, který má za sebou tisíce let historie, je v poslední době oblíbený pro své mnohé přínosy pro zdraví, včetně pozitivních dopadů na zdraví mozku. Je to směs kurkumy, skořice, zázvoru, medu a mléka, která je bohatá na antioxidanty, protizánětlivé a omlazující složky (1).

Jaký má kurkuma vliv na mozek?

Kurkuma je bohatá na bioaktivní sloučeninu zvanou kurkumin, která je známá pro své silné protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti. Studie ukázaly, že kurkumin má potenciál předcházet nebo léčit řadu onemocnění, včetně rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu. Kromě toho může kurkumin také podporovat zdraví mozku různými způsoby (1).

Boj proti zánětlivosti

Zánětlivost je běžnou příčinou mnoha chronických onemocnění, včetně neurologických onemocnění. Chronický zánět v mozku může vést k poškození buněk a k rozvoji neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Kurkumin v kurkumě je silnou protizánětlivou látkou, která může zmírnit zánět a tím chránit mozkové buňky (2).

Podpora paměti a učení

Kurkumin může zlepšovat paměť a kognitivní funkce. V některých studiích se ukázalo, že stimuluje růst nových mozkových buněk a pomáhá v boji proti procesům, které vedou k jejich degeneraci (2).

Zlepšení nálady

Kurkumin může také pomoci zlepšit náladu a bojovat proti depresi. Výzkum ukázal, že může zvýšit hladinu serotoninu a dopaminu, dvou neurotransmiterů, které hrají klíčovou roli v náladě (3).

Jak připravit kurkuma latté?

Příprava kurkuma latté neboli zlatého mléka je jednoduchá. Potřebujete jen několik ingrediencí:

- 1 lžičku kurkumy

- 1 malý kus zázvoru

- 1 lžičku medu

- 1 šálek mléka (můžete použít jakékoli mléko podle svého výběru)

- Špetku skořice

Zahřejte mléko, přidejte kurkumu a ostatní přísady, promíchejte a nechte několik minut louhovat. Pro přesycení chutí můžete přidat špetku černého pepřem který zvýší vstřebatelnost kurkumy.

Ačkoli kurkumové latté má několik potenciálních zdravotních přínosů, nikdy by neměl nahradit léčbu předepsanou lékařem pro jakýkoli zdravotní stav. Pokud trpíte určitém zdravotním problémem, poraďte se s lékařem nebo dietologem, než začnete konzumovat tento nápoj na pravidelné bázi.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929771/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6272784/, odstave Jak připravit Kurkuma latte - názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat