Prostreno.cz

Snížení přijmu soli o pouhou čajovou lžičku denně snižuje krevní tlak

Užívat léky na arteriální hypertenzi? Samozřejmě nic proti nim, ale možná se to obejde i bez nich. Tlak se totiž člověku sníží i v případě, že omezí sůl. A to o hodně malé množství!

Vyšším krevním tlakem trpí dle statistik zhruba jedna miliarda celosvětové populace, přičemž každý pátý pacient na něj užívá léky (1). Víte, co je zajímavé? Stejný efekt jako tyto medikamenty má prý i snížení denního přijmu soli.

I špetka se počítá!

Naznačuje to alespoň nejnovější americká studie (2), jejíž autoři dlouhodobě sledovali 213 osob ve věku 50 až 75 let. Hlavním předmětem zkoumání byla strava respondentů. Proto také účastníkům bylo nařízeno, aby určité dny dodržovali dietu s nízkým podílem sodíku, zatímco jiné naopak s vysokým. A přineslo to hodně překvapivé závěry.

Jeden důkaz za všechny

„Většina lidí ve středním věku bohužel běžně konzumuje potraviny, v nichž je soli nadbytek, což pochopitelně není dobře. Z našich získaných poznatků jasně vyplývá, že jídelníček s jejím omezenějším množstvím systolický krevní tlak snižuje o 6 mmHg, což je účinek srovnatelný s účinkem běžně předepisovaných léků,“ stojí v tiskové zprávě. V ní se také uvádí, že to zmiňované „omezenější množství“ představuje jedna čajová lžička, jejíž absence může pomoci jedincům s normálním krevním tlakem, kontrolovanou hypertenzí, neléčenou hypertenzí i nekontrolovanou hypertenzí. Jinými slovy – vytěžit z toho mohou opravdu všichni. A stačí k tomu jeden týden! Za tuto dobu se účinek prý naplno projeví.

Osud máme ve svých rukou. Respektive slánce

V době, v níž je vysoký krevní tlak celosvětově hlavním rizikovým faktorem předčasného úmrtí, přináší tato studie tolik potřebnou naději. Vždyť i díky malé úpravě stravy mohou být tlakové hodnoty zase zdravotně přijatelné – jezte tedy soli méně o tu jednu lžičku, vaše srdce vám poděkuje. A s ním i ledviny, kterým nadbytek sodíku také kdovíjak neprospívá.

Zdroje: (1) www.paho.org/en/campaigns/world-hypertension-day-2020, (2) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2811931





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat