Prostreno.cz

Banán je k podpoře dlouhověkosti jako dělaný

Věděli jste, že banán působí proti oxidačnímu stresu, s nímž souvisí zase Alzheimerova choroba i revmatoidní artritida? A že jeho obsažená vláknina příznivě ovlivňuje dlouhověkost? Dávejte si ho denně!

Ve snaze vytvořit si zdravější životní návyky se nám často stává, že si klademe příliš vysoké cíle, jejichž plnění bývá extrémně náročné. Příklad za všechny? Tím je třeba novoroční předsevzetí, které 80 procent lidí vzdává už kolem 19. ledna (1). A z toho plyne jedno ponaučení – proč si ukrajovat pomyslná velká sousta, když jdou krůčky k dobré kondici dělat pozvolna? Začít můžete například u banánu!

Sladká součást historie

Ne, rozhodně to není obyčejná potravina, která se jí jen několik posledních desetiletí. První zmínky o banánech lze nalézt v písemných záznamech starých Číňanů a Indů, jež jsou staré více než dva tisíce let. Do Evropy se tyto plody dostaly ve středověku, pravděpodobně vlivem křížových výprav. Během období kolonizace je na svých lodích údajně převážel i mořeplavec Kryštof Kolumbus – ani ten na ně nedal dopustit. A podobně to mají i dnešní odborníci, lékaři a výživoví poradci, kteří se shodují v tom, že konzumace tohoto dostupného a všudypřítomného ovoce je ve skutečnosti jedním z nejúčinnějších dietních triků proti stárnutí.

Oxidační stres je možné zkrotit

Zmíněná cizokrajná pochoutka je plná specifických antioxidantů, zejména pak flavonoidů. Ty působí proti oxidačnímu stresu, který nejenže urychluje stárnutí, podporuje i rozvoj chronických chorob, jako je revmatoidní artritida, Alzheimerova choroba a diabetes druhého typu (2). Banány jsou také skvělým zdrojem draslíku, jehož důležitost s přibývajícím věkem roste, neboť zachovává hustotu kostí (3). I další přítomné látky ale přijdou vhod. Jedná se kupříkladu o vitamin C, který zlepšuje imunitní funkce a stimuluje svižnější hojení ran. Nutno dodat, že jeden banán průměrné velikosti zajistí 10 až 12 procent denní doporučené dávky „céčka“. Načerpáte z něj i vlákninu, u které se předpokládá, že zajišťuje dlouhověkost a omezuje riziko předčasného úmrtí (4).

Zdroje: (1) www.chamberofcommerce.org/top-new-years-resolutions, (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/antioxidants/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997142/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513325/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat