Prostreno.cz

Bylinky a koření zajišťující dokonalou střevní harmonii

Rozladěná střeva nevěstí vůbec nic dobrého. Dopřejte jim léčivou výživu v podobě bobkového listu, oregana nebo kardamomu. Budou jako nová, což poznáte i na své psychice.

Je dobře známo a zdokumentováno, že střevní mikrobiom má zásadní vliv na imunitu, spánek i psychické rozpoložení, neboť mimo jiné produkuje mozkové neurochemikálie a 95 procent tělesné zásoby serotoninu stabilizujícího náladu (1). S ohledem na tyto skutečnosti bychom o něj měli náležitě pečovat. A proč ne třeba bylinkami a kořením, což je medicína se silnými antioxidačními a antimikrobiálními vlastnostmi (2)? Tyto druhy jsou na harmonii střev jako dělané!

Poznejte tajemství bobkového listu

Bobkový list roste na stromu zvaném vavřín vznešený, který je již od dob starověku symbolem vítězství, míru a ochrany. Vypadá to, že i pro střeva! „Toto běžné kuchyňské ochucovadlo obsahuje kromě vlákniny i specifické enzymy usnadňující trávení bílkovin. Obecně je skvělou prevencí i lékem při jakýchkoli gastrointestinálních potížích,“ překvapuje australská lékařka se zálibou v přírodních prostředcích Emma Drady (3).

Oregano postaví břicho zpět do latě

Oregano neboli dobromysl obecná je typická bylinka středomořské kuchyně. Vědci o ní hovoří jako o antioxidačním zázraku navozujícím harmonii mikrobiomu (4). Mimochodem, antioxidační aktivita oregana je údajně 20krát vyšší než u desítek jiných doposud zkoumaných rostlin. Do jídla tedy raději přidejte špetku navíc!

Kardamom je orientální poklad

Kardamom se běžně využívá při přípravě dezertů, omáček, marinád, rýžových pokrmů, a dokonce i čaje. V kuchyni své uplatnění proto vždycky najde. Jeho obrovskou předností jsou gastroprotektivní schopnosti, které udržují ve zdraví a pohodě sliznice celého trávicího systému. Jmenovaná lékařka Emma Drady ho doporučuje i na nevolnost, plynatost a pálení žáhy. To jen kdyby vás náhodou něco z toho postihlo…

Zdroje: (1) www.www.apa.org/monitor/2012/09/gut-feeling#:~:text=Gut%20bacteria%20also%20produce%20hundreds,both%20mood%20and%20GI%20activity, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814622032484, (3) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/herbs-spices-for-gut-health, (4) www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200113093741.htm?_sm_au_=iHVRp0V6DSj86QBj7KsjQKQMMKpL2





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat