Prostreno.cz

Nízkokalorické potraviny s velmi dlouhodobým efektem zasycení

Rozhodli jste se zatočit s kily navíc, ale nevíte, které potraviny vám s tím pomohou? Měli byste doplnit domácí potravinové zásoby o ovesné vločky a borůvky. A proč je dobré nezanevřít na polévky?

Snažíte se konzumovat samé light potraviny, ale cítíte se po nich hladoví? Už vám to neustálé kručení v žaludku brnká na nervy a leze krkem? Sáhněte po dietních zbraních, které zasytí na dlouhou dobu, aniž by vaše redukční ambice jakkoli ohrozily. Správnou volbou jsou třeba tyhle!

Ovesné vločky nejen ke snídani

Půl šálku ovesných vloček, což je přibližně 40 gramů, obsahuje něco kolem 130 kalorií. A to rozhodně není žádná tragédie. Jaké je ale to hlavní pozitivum? Ze stejné porce načerpáte bezmála šest gramů bílkovin a necelé čtyři gramy vlákniny – obě tyto složky hodně ovlivňují touhy, které registrujete, když procházíte kolem ledničky. Příliš tomu nevěříte? Jistá americká studie prokázala, že jedinci, kteří jedí ovesné vločky, si na pocity hladu skutečně stěžují méně. Tak je zkuste následovat, třeba vás tenhle obilný fígl mile překvapí.

Zahřejte se polévkou

I taková polévka může být velmi uspokojující. A dokonce sytější než větší oběd. Takové zjištění vyplynulo zase z jiného amerického výzkumu. Na jeho základě odborníci tvrdí, že tekutá podoba polévky zpomaluje vyprazdňování žaludku, proto výrazně snižuje následné chutě k jídlu. Vyhnout byste se samozřejmě měli té hutné a krémové, při jejíž přípravě se používá mouka a smetana. Raději se zahřejte vývarem, z něj prý váhové následky nekoukají.

Smlsněte si na borůvkách

Borůvky mají celou řadu předností, mezi které spadá i prevence depresí, silnější imunita, antibiotické působení nebo omlazující efekt pro celý organismus. Jenže to zdaleka není všechno. Obsažená vláknina také podporuje hubnutí, prodlužuje pocit nasycení a předchází přejídání. A jen tak mimochodem, na podobném principu dle výživových poradců fungují i jahody, maliny nebo ostružiny.

Volte vajíčka, avokádo a celozrnný chléb

Kombinace těchto tří potravin je perfektní snídaní pro každého, kdo se pokouší zhubnout. Dvě vejce zajišťují řádnou porci bílkovin, čerstvý celozrnný chléb dodá tělu potřebné sacharidy a avokádo dodá tělu zdravé tuky. Tato snídaně zasytí na delší dobu a zároveň obsahuje všechny nutriční složky, kteří tělo potřebuje pro správný chod.

Nezapomeňte na ořechy a semínka

Mnozí se jim při dietě vyhýbají kvůli jejich vysokému kalorickému obsahu. Přesto by se ořechy neměly ze stravy vytrácet, jelikož obsahují zdravé tuky, bílkoviny a vlákninu, které vám pomohou cítit se nasytěnější. Semínka jako je dýňová nebo slunečnicová, mohou být skvělou svačinou s nízkým obsahem cukru a velmi vysokým obsahem vlákniny.

Nejenom chléb, ale i brambory

Brambory nejsou jenom zdrojem sacharidů, ale také vláknin a bílkovin. Navíc obsahují hodně vitaminů a minerálů. Navzdory obecnému mýtu, brambory nejsou při hubnutí zakázány. Naopak, díky svému vysokému obsahu vlákniny mohou pomoci zasytit a předejít nekontrolovatelným chutím na sladké.

Jednodenní dieta může mít mnoho podob, ale vždy by měla obsahovat potraviny, které zasytí a zároveň podporují metabolismus. Vyzkoušejte proto tyto tipy a uvidíte, že hubnutí může být mnohem snazší.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26273900/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26273900/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat