Prostreno.cz

Nepohodlná pravda o prodávaných polotovarech

Polotovary jsou prý návykové. A to vážně! Nepřihrají vám jen kilogramy navíc, ale i zdravotní komplikace v podobě diabetu a kardiovaskulárních chorob.

Nadváha se spolu s obezitou stala celosvětovým problémem. Kolik mužů, žen a dětí má jedno či druhé? Nejnovější globální odhady uvádějí, že nadměrnou tělesnou váhou trpí dvě miliardy dospělých a 48 milionů předškoláků (1). Možným vysvětlením by podle odborníků mohla být příliš častá konzumace zpracovaných potravin (2), mezi které patří i polotovary.

Rychlá chuťovka se vymstí

Začínáte svůj den sladkými cereáliemi nebo baleným muffinem? Večer si s chutí dáte kupované lasagne, mraženou pizzu, předsmažený obalovaný sýr či kuřecí stripsy? Pokud to tak děláte pravidelně, dost si zahráváte, varují vědci. Poznatky jejich studií totiž naznačují, že přesně takový jídelníček nezvyšuje jenom hmotnost, ale i riziko diabetu (3), srdečních chorob (4) a předčasného úmrtí (5). A to nejsou kdovíjak nadějné vyhlídky.

Smrtelné zásoby ze spíže

„Zpracované jídlo je takové jídlo, které není ve svém přirozeném stavu a obsahuje složky, se kterými byste doma běžně nevařili,“ vysvětluje certifikovaná australská nutriční terapeutka Madeline Calfas (6). Na „ďáblův seznam“ patří kromě výše jmenovaných pokrmů i sušenky, čokoláda, slané pochutiny, instantní polévky, konzervy a trvanlivé pečivo. Proč se po tomhle všem tolik tloustne?

Cukr i sůl se někde projevit musejí

„Ať už tohle chutná jakkoli dobře, obsahuje to vysoký obsah soli, cukru a nasycených tuků, což vede k inzulinové rezistenci a zavodnění organismu. Navíc se stále častěji objevují názory, že určité látky přítomné ve zpracovaných potravinách jsou návykové, přičemž zesilují chutě k jídlu i touhu po dalších sacharidech,“ nebere si servítky dietoložka Madeline Calfas. Pravda je tedy taková, že čím více tohoto jídla jíte, tím méně mu dokážete odolat. A v pase to může být dost vidět!

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-trends-original/obesity-rates-worldwide/#References, (2) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/oby.23578, (3) www.bmcmedicine-biomedcentral-com.translate.goog/articles/10.1186/s12916-021-02200-4?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc#:~:text=Recent%20studies%20show%20that%20higher,contribution%20to%20a%20habitual%20diet, (4) www.bmj.com/content/bmj/365/bmj.l1451.full.pdf, (5) www-ajpmonline-org.translate.goog/article/S0749-3797(22)00429-9/fulltext?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (6) www.houseofwellness.com.au/health/dieting/how-processed-foods-make-us-fat






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat