Prostreno.cz

Popáleniny ošetřete studeným mlékem či gelem aloe vera

Au, to je bolest, trouba jedna „pitomá“! Už zase na ruce máte rudý flek? No, aby ne, drobné popáleniny v kuchyni jsou běžným jevem v každé domácnosti. Pokud hledáte způsoby, jak je doma léčit, můžete vyzkoušet tyto domácí prostředky.

Stačí neopatrná manipulace u trouby, telefon s kamarádkou či bzučící zvonek u hlavních dveří a problém je na světě. Ta zranění, která postihují pouze svrchní vrstvu kůže a způsobují zarudnutí nebo mírnou bolest, se řadí mezi popáleniny prvního stupně. Léčí se poměrně snadno, ale potřebují trochu času a odpovídající péči. Jedním z nejúčinnějších a nejpřirozenějších způsobů, jak se popálenin zbavit, jsou běžné zázraky z kuchyně. Které patří k nejlepším?

Gel aloe vera

Začněte popálené místo chladit pod mírným proudem studené vody, ponořením do vody nebo obklady. A co pak? Použití aloe vera vám může pomoci se s popáleninami vypořádat, neboť tenhle sukulent je dobře známý pro své chladivé a hojivé vlastnosti. Naneste na postižené místo čerstvý gel a nechte jej asi 30 minut působit. Postup opakujte několikrát denně – do zlepšení stavu.

Kokosový olej

Nehodí se jen do salátů a exotických omáček! Kokosový olej má podle vědců antibakteriální vlastnosti (1), zároveň chladí a snižuje bolest a zánět. Vše, co musíte udělat, je aplikovat tenkou vrstvu kokosového oleje přímo na popáleninu místo a nechat ho dělat svoji práci – minimálně několik minut.

Kurkumová pasta

Kurkuma je dalším přírodním prostředkem s protizánětlivým a antiseptickým působením (2). Připravte si pastu smícháním prášku z kurkumy s trochou vody, tu namažte na popáleninu a nechte zaschnout, než ji jemně smyjete.

Syrová brambora

Na popálené můžete nanést i vrstvu nastrouhané syrové brambory. Překryjte ji igelitovým sáčkem a opět nechte aspoň pár minut působit. Brambory léčí pohmožděniny a hnisající rány, zmírňují horkost a snižují otoky.

Studené mléko a ghí

Dobrou volbou je také směs studeného mléka a ghí (přepuštěné máslo). Obě suroviny promíchejte, pastu aplikujte na zasaženou oblast a počkejte, dokud nepocítíte úlevu. Zároveň sledujte průběh hojení a při potížích nebo příznacích infekce se obraťte na lékaře, abyste předešli komplikacím. Ostatně, přírodní zázraky jsou sice účinné, ale v některých případech zabrat nemusí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5109859/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8572027, www.heathshots.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat