Prostreno.cz

Podceňovaným elixírem mládí je rakytníkový olej

Rakytník má desetkrát více vitaminu C než citrusové plody a je třetím nejbohatším rostlinným zdrojem vitaminu E. I proto je pro pleť hotovým zázrakem!

Když se řekne rakytník, co vás napadne jako první? Možná sirup nebo džem, který si mažete na chleba. Věděli jste ale, že olej z něj získaný je skutečným elixírem krásy?

Šetrná výroba jako záruka nutričního bohatství

Tento olej se získává takzvaným studeným lisovacím procesem plodů, který zajišťuje zachování všeho prospěšného. Žádný vitamin ani antioxidant při výrobě nepřijde k újmě, což z tohoto mazlavého pokladu dělá učiněný zázrak napěchovaný celou řadou blahodárných složek. Bohatý je zejména na vitaminy A, C, E, B1, B2, B6, flavonoidy a omega-3 mastné kyseliny, ovšem kromě nich obsahuje i dalších 190 bioaktivních látek, díky kterým účinně neutralizuje škodlivé volné radikály škodící pleti i zdraví (1). Co dalšího rakytníkový olej dovede?

Hydratace jako malovaná

Máte-li potíže s nadměrnou suchostí pokožky, „tekutý rakytník“ může vaše trable rychle vyřešit. Jeho tajným triumfem je podíl kyseliny linolové. Ta se přirozeně nachází v kožním mazu, tudíž reguluje hladinu vlhkosti a celkově pomáhá s hydratací (2). Zmíněné zkrášlovadlo je také velkým nepřítelem stárnutí. Podle newyorské dermatoložky a specialistky estetické medicíny Orit Markowitz redukuje vrásky i jemné linky, což je způsobeno jeho silnou antioxidační aktivitou a úctyhodným množstvím vitaminu C (3). Mimochodem – rakytník ho má v sobě desetkrát více než pomeranč a zároveň je třetím nejbohatším zdrojem omlazujícího vitaminu E mezi rostlinami. Jste zvědaví na další výhody?

Stopka bakterií i pigmentových skvrn

Jmenovaná dermatoložka Orit Markowitz zastává názor, že olej z rakytníku má i antibakteriální a protiplísňové schopnosti, přičemž vyrovnává tón pleti, zmírňuje hyperpigmentaci, a dokonce je i krotitelem nadměrné mastnoty vlasů. Multifunkční věcička, že? A má ji každá drogerie…

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874120333195?via%3Dihub, (2) www.lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12944-017-0469-7, (3) www.byrdie.com/sea-buckthorn-oil-5210082





Celkem 1 komentářů

helena
19.02.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat