Prostreno.cz

Tělesné příznaky přehnaného příjmu kofeinu

Máte kávu při ruce během celého dne, který by byl bez ní nekonečný? Tak nyní zbystřete. Přehnaný příjem tohoto černého životabudiče se tělu moc nelíbí.

Kofein je povzbuzující látka, která je přirozeně přítomna v některých potravinách a nápojích, jako je káva, čokoláda, nápoje obsahující guaranu a také v některých léčivech a doplňcích stravy (1). Jakékoli přednosti konzumace kofeinu, jako je zlepšení koncentrace a fyzického výkonu, mohou být rychle zastíněny negativními důsledky přílišného příjmu. Následující tělesné příznaky mohou naznačovat, že jste překročili doporučenou denní dávku kofeinu (2).

Tělo přeplněné kofeinem

1. Rapidní nebo nepravidelný srdeční rytmus: Příliš mnoho kofeinu může způsobit, že vaše srdce bude bít rychleji nebo nepravidelně. To je známo jako tachykardie a může být závažným stavem.

2. Nespavost: Jelikož je kofein povzbuzující látka, nadměrný příjem může způsobit problémy se spánkem.

3. Nervozita a neklid: Napětí a nervozita jsou dalšími běžnými příznaky příjmu příliš velkého množství kofeinu.

4. Žaludeční potíže: Přílišný příjem kofeinu může způsobovat pocit nepohodlí v žaludku, nevolnost, zvracení a průjem.

5. Záchvaty migrény: U některých lidí může kofein vyvolat migrénu, nebo zhoršit již existující bolesti hlavy.

6. Závratě: Nadměrný příjem kofeinu může způsobovat závratě, které mohou vést k problémům s rovnováhou.

7. Dehydratace: Kofein je mírné diuretikum, což znamená, že může způsobovat častější močení. To může vést k dehydrataci, pokud nepijete dostatečné množství vody.

Pokud jste zažili některý z těchto příznaků, může to být známkou toho, že jste překročili doporučenou denní dávku kofeinu. Dle Amerického úřadu pro potraviny a léky (FDA) (3) je pro většinu dospělých bezpečné konzumovat až 400 miligramů kofeinu denně, což odpovídá přibližně 4 šálkům filtrované kávy. Pokud si však nejste jisti, jak na vás kofein působí, nebo pokud máte jiné zdravotní problémy, měli byste se poradit s lékařem.

Pokud se vyskytnou těžké nebo přetrvávající příznaky, vyhledejte lékaře. Ve vzácných případech může být přílišný příjem kofeinu život ohrožující.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519490/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK202226/, (3) www.fda.gov/consumers/consumer-updates/spilling-beans-how-much-caffeine-too-much






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat