Prostreno.cz

Kokosový olej ovlivňuje zdraví srdce

Kardiovaskulární zdraví je životně důležité pro pohodu a zdravé srdce. Jaký vliv na něj má kokosový olej? Bez ohledu na to, že se o něm vedou spory, obsahuje unikátní složení mastných kyselin se silnými léčivými vlastnostmi!

Hodí se do jídel, na pleť i na vlasy, ale také bývá neocenitelnou domácí lékárničkou. Nerafinovaný kokosový olej, který je dnes běžně k dostání v supermarketech, ale i drogeriích, se považuje za poklad. Co všechno se stane, pokud jej denně začnete užívat?

Má pozitivní dopad na hladiny cholesterolu

Některé studie naznačují (1), že kokosový olej může pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu. Bylo pozorováno, že zvyšuje lipoprotein o vysoké hustotě (HDL neboli „dobrý“ cholesterol), zatímco významně neovlivňuje lipoprotein o nízké hustotě (LDL – „špatný“ cholesterol). Poměr HDL/LDL cholesterolu je přitom nezbytný pro hodnocení kardiovaskulárního rizika.

Vykazuje antioxidační vlastnosti

Kokosový olej obsahuje antioxidanty, jako jsou polyfenoly, které mohou pomoci v boji proti oxidačnímu stresu a zánětu. Obojí se spojuje s kardiovaskulárními chorobami (2). Antioxidanty zkrátka a dobře chrání kardiovaskulární systém před poškozením volnými radikály.

Ovlivňuje tělesnou hmotnost

Triglyceridy se středním řetězcem v kokosovém oleji mají podíl na zvýšení výdeje energie a oxidaci tuků. To může ovlivnit řízení hmotnosti, kritický faktor při udržování zdraví srdce. Rozsah těchto účinků a jejich dlouhodobý dopad na kardiovaskulární výsledky však vyžadují další výzkum.

Již teď se však ví, že na rozdíl od většiny nasycených tuků triglyceridy se středním řetězcem jsou v těle metabolizovány odlišně, protože se rychleji přeměňují na energii. Proto někteří sportovci kokosový olej používají jako „nakopávač“.

Úvaha o metodách vaření

Přestože je kokosový olej propagován pro své potenciální kardiovaskulární přínosy, měl by se užívat s pochopením individuální variability a po zvážení stravovacích vzorců. Stejně jako u všech nutričních možností se jednotlivcům doporučuje, aby jeho konzumaci konzultovali s lékařem.

V každém případě použití kokosového oleje při vaření je výhodnější než jeho konzumace ve zpracovaných formách, například v pečeném zboží, nebo jako součást vysoce zpracovaných potravin.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5855206/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat