Prostreno.cz

Nadmíra bílkovin poškozuje tepny

Zvyšujete příjem bílkovin v dobré víře, že vám to vyladí zdraví? Takhle to bohužel nefunguje. Jejich nadbytek může zužovat a blokovat tepny, což je předzvěst pořádně velkého maléru.

Bílkoviny jsou makromolekulární organické látky tvořené řetězcem aminokyselin vzájemně spojených peptidovou vazbou. Tělo si je samo vytvořit nedokáže, proto potřebuje naši pomoc, aby mu tyto veledůležité živiny nechyběly.

Zdroj, ze kterého čerpá skoro každá buňka

Jinak zvané proteiny jsou klíčovým stavebním kamenem kostí, svalů, chrupavek, nehtů, vlasů i kůže. Organismus je využívá také k opravě tkání a svému okysličení, protože i červené krvinky obsahují proteinové sloučeniny, díky čemuž přenášejí kyslík. Přibližně polovina přijímaných bílkovin z potravy se účastní tvorby enzymů potřebných k trávení. Jejich další část zase zasahuje do hormonální regulace, regenerace i imunitního systému (1). To všechno jsou důvody, které z nich dělají nenahraditelnou složku stravy a nedílnou součást zdravého životního stylu. Řada lidí je přesně proto konzumuje ve větším množství, od čehož si slibují, že budou v ještě lepší kondici. Opak je ale pravdou!

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly

Věc se má totiž tak, že nadbytek bílkovin pořádně poškozuje tepny, což je účinek, o který nikdo nestojí. S definitivní platností to potvrdila studie (2), o níž informuje magazín Nature Metabolism. „Výrazné zvýšení dávkování opravdu není všelék, protože to může vést k ateroskleróze neboli tepennému kornatění i hromadění cholesterolu, který tepny zužuje a ucpává,“ uvádí v prohlášení americký kardiolog, vědecký výzkumník a spoluautor zmíněného výzkumu Babak Razani (3). Ten se netají názorem, že moderní trend nadměrné spotřeby proteinů je z dlouhodobého hlediska škodlivý. Tak se jím nenechte strhnout!

Kolik je akorát?

Abyste splnili své základní nutriční požadavky, bohatě postačí, když se budete držet doporučené denní dávky, což je přibližně 0,8 g bílkovin na jeden kilogram tělesné váhy (4). Trochu jinak je to v případě těhotenství, kdy potřeba proteinů narůstá kvůli vyvíjející se tkáni plodu, placentě i krevnímu zásobení miminka i matky. O ideálním přijmu se doporučuje poradit s lékařem.

Zdroje: (1) www.piedmont.org/living-real-change/why-is-protein-important-in-your-diet, (2) www.nature.com/articles/s42255-024-00984-2?utm_medium=affiliate&utm_source=commission_junction&utm_campaign=CONR_PF018_ECOM_GL_PHSS_ALWYS_DEEPLINK&utm_content=textlink&utm_term=PID100093539&CJEVENT=7c20df6fdb8811ee811102420a18b8f9, (3) www.upmc.com/media/news/021924-too-much-protein, (4) www.health.harvard.edu/blog/how-much-protein-do-you-need-every-day-201506188096






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat