Prostreno.cz

Hladinu cholesterolu sníží proteiny a tuky, které zabrání i nočním výkyvům

Obecně se ví, že cholesterol je mastná vosková látka, která proudí krevními cévami. Ačkoli ji tělo potřebuje pro tvorbu nových buněk a produkci hormonů, když je jí až příliš mnoho, může vyvolat spoustu vážných problémů se srdcem, včetně infarktu a mrtvice. Víte, jak ji redukovat?

Cholesterol je silný soupeř, který se dělí na dvě formy: LDL (lipoprotein o nízké hustotě) a HDL (lipoprotein o vysoké hustotě). LDL, často označovaný jako „špatný“ cholesterol, se může hromadit a vytvářet blokády v tepnách, což zvyšuje riziko srdečních chorob. Naopak ten „dobrý“ odstraňuje LDL cholesterol z krevního řečiště (3). Trpíte vysokým cholesterolem? Pak změňte svůj jídelníček!

A zase ta vláknina

Ve hře na kontrolu cholesterolu je vláknina předním hráčem. Nerozpustná vláknina (pšeničné otruby, lignin a chitin) váže žlučové kyseliny a snižuje absorpci tuků a cholesterolu (1). Pokud si při večeři dopřejete porci potravin bohatých právě na vlákninu, omezíte nárůst nočního vysokého cholesterolu.

Zdravé tuky

Ne všechny tuky jsou darebáci. Některé bývají přátelské a mohou pomoci zlepšit hladinu cholesterolu. Proto si v poslední fázi dne dopřávejte avokádo, ořechy, semena (chia či lněná) a olivový olej.

Proteiny

Ryby, kuřecí maso bez kůže a luštěniny patří ke zdrojům proteinů. Ty mají nízký obsah nasycených tuků a taktéž omezují LDL cholesterol (2). Ideální večeře! Ovšem ať už bude jakákoli, vyhněte se nadměrnému solení. Při nadbytku sodíku se v těle zadržuje voda a tím se zvětšuje objem krve v krevním řečišti, což přispívá k zužování cév a zvyšování krevního tlaku. A čím dalším organismu uděláte dobře?

Vyhýbejte se alkoholu

Je důležité srdce udržovat v pohodě, takže to s alkoholem před spaním nepřehánějte a snižte jeho spotřebu. Při pokusu o zvládnutí hladiny cholesterolu také musíte zajistit, aby si tělo v noci odpočinulo. Bohužel, kofeinové nápoje narušují spánkový cyklus a vedou k nespavosti, takže ani šálek oblíbené kávy v odpoledních hodinách není tou správnou volbou. Místo něj vsaďte na čaje. Mezi ty, které snižují hladinu cholesterolu, patří kopřiva nať (Herba urticae), přeslička nať (Herba equiseti), rozrazil nať (Herba Veronicae) a sporýš lékařský nať (Verbena officinalis).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522042241, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504833, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Cholesterol, www.thehealthsite.com/fitness/high-cholesterol-management-tips-5-effective-diet-routine-to-control-bad-cholesterol-symptoms-at-night-1062548/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat