Prostreno.cz

Vejce jako superpotravina posiluje imunitu a celkové zdraví

Vejce do každé rodiny! Kdo to s nimi v kuchyni skoulí, toho čeká odměna v podobě celé řady lákavých zdravotních výhod. Dobrá jsou ale i na hubnutí, takže ani dietáři nepřijdou zkrátka.

Vzniklo dříve vejce? Anebo to byla slepice? Tuto těžkou otázku si svého času kladl i známý starořecký filozof Aristoteles, jehož rozsáhlé encyklopedické dílo položilo základy mnoha věd. Odpověď dodnes neznají ani sami vědci, takže se pravdu zřejmě nedozvíme.

Sice záhadná, ale pořád super

Vajíčka nejsou jen perfektním snídaňovým jídlem, ale i opravdovou superpotravinou. Tímto označením se může pyšnit jen taková potravina, jejíž nutriční vlastnosti se mimo jiné dávají do přímé souvislosti se zdravím srdce, podporou imunitního systému, prevencí rakoviny, útlumem zánětů a regulací škodlivého cholesterolu (1). Tyto výjimečné přínosy jsou pod křehkou skořápkou skutečně ukryté, proto bíložlutý obsah americké dietní směrnice doporučují dospělým i dětem, a to včetně batolat (2). Samotné doporučení je pak založeno na faktu, že brzké zahrnutí vajec do dětské stravy může omezit riziko vzniku vaječné alergie, která bohužel patří mezi ty nejčastější (3). Takže ano, tohle je chuťovka pro celou rodinu.

Vitaminová bomba, kterou stačí rozklepnout

Průměrná porce, kterou lze připravit ze dvou středně velkých kousků, pomůže s plněním denního požadavku určitých živin. Pokryje totiž 82 procent doporučené dávky vitaminu D, poloviční množství vitaminu B9 a třetinové vitaminu B2. Zprostředkuje také selen, železo, jód, fosfor, bílkoviny, cholin, omega-3 mastné kyseliny a další vitaminy s antioxidačním působením (4). Kombinace těchto látek nejenže povzbuzuje zmíněnou imunitu a kardiovaskulární pohodu, rovněž příznivě ovlivňuje kognitivní funkce, psychickou rovnováhu, schopnost hubnutí i ostrý zrak (5). Tak se chopte zástěry a honem s vejci na pánev či do hrnce, ať na vás jejich potenciál zapůsobí co nejdříve.

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/what-is-a-superfood, (2) www.dietaryguidelines.gov/2020-advisory-committee-report, (3) www.dietaryguidelines.gov.staging.urbanemu.com/sites/default/files/2020-07/PartD_Ch5_ComplemFoods_first-print.pdf, (4) www.australianeggs.org.au/nutrition/health-benefits, (5) www.webmd.com/diet/ss/slideshow-eggs-health-benefits





Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
19.03.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat