Prostreno.cz

Účinky jablečného octa jsou závislé na správném čase užívání

Jablečný ocet je všude vychvalovaný. Ale jak jeho konzumace kamarádí s denní dobou? Čtěte dál!

Jablečný ocet patří mezi oblíbené doplňky stravy, které jsou ceněny pro své léčivé účinky a široké možnosti použití v kuchyni. Kromě jeho tradičního využití pro ochucení salátů a marinád se věří, že má některé přínosy pro zdraví, včetně regulace hladiny cukru v krvi, podpory hubnutí a zlepšení zdraví srdce (1).

Výroba jablečného octa

Výroba jablečného octa je jednoduchý proces, který můžete snadno vyzkoušet i doma. Budete potřebovat zralá jablka, cukr a vodu. Jablečný ocet se vyrábí z kvašených jablek, kterým se nechá volný prostor k fermentaci v prostředí bohatém na kyslík (2).

1. Nejprve musíte jablka umýt, nakrájet na kousky a dát do skleněné nádoby. Přidejte cukr a vodu.

2. Nádobu zakryjte gázou, která umožní průchod vzduchu, ale zabrání vniknutí hmyzu.

3. Nádobu nechte na teplém a tmavém místě po dobu 2–3 týdnů. Během této doby se na povrchu objeví bílá vrstva, která je znamením fermentace.

4. Po této době slijte tekutinu, která by měla být již kyselá.

5. Tekutinu nechte další 3–4 týdny kvasit. Po této době je jablečný ocet připraven k použití.

Zdravý nápoj za pár korun

Jablečný ocet je vyroben z jablek, která se drtí a fermentují. Obsah kalorií v jablečném octě je extrémně nízký, což je první dobrou zprávou. Tento nápoj je známý jako jeden z nejlepších detoxikačních prostředků, jež z těla odstraňuje toxiny. Podle studií přiměřená konzumace jablečného octa pomáhá člověku při ztrátě břišního tuku, neboť snižuje triglyceridy v krvi. Některé studie také ukázaly, že je tenhle zázrak přírody bohatý na antioxidanty a omezuje chuť k jídlu (3). Tohle všechno je sice fajn, ale pokud na jablečný ocet vsadíte, musíte vědět o správném načasování.

Správné načasování konzumace jablečného octa

Když se jedná o konzumaci jablečného octa, je důležité mít na paměti, že jde o velmi kyselou látku, která může být dráždivá pro jícen a žaludek. Mnoho lidí doporučuje konzumovat jablečný ocet ráno na prázdný žaludek, zředěný vodou. Tento nápoj by měl pomoci probudit metabolismus a připravit tělo na den (4).

Pokud však máte citlivý žaludek, můžete ocet konzumovat také během jídla. To pomáhá neutralizovat kyselost octa a chránit žaludeční sliznici. Vědecké studie prokázaly, že konzumace jablečného octa před jídlem může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, což je zvlášť užitečné pro lidi trpící diabetem (4).

Kdekdo si myslí, že do sebe nutně musí obrátit velkou sklenici octa, jenže méně je někdy více. Za ideální množství se považuje jedna až dvě polévkové lžíce za den. Ocet rozmíchejte v trošce teplé vody, nápoj vypijte a následně si vypláchněte ústa(4). Tak na co ještě čekáte, už máte nalito?

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Apple_cider, (2) názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10675503/, (4) www.link.springer.com/article/10.1007/s00394-020-02214-3 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat