Prostreno.cz

Kdy snídat a kdy večeřet pro štíhlejší pas a lepší zdraví

Boj s břišním tukem vážně není předem prohraný. Snídejte okolo sedmé ráno a večeři si dejte zase v sedm večer. To je prý naprosto ideální zeštíhlující stravovací rozvrh. Proč?

Izoluje nás před chladem, jakožto tlumič chrání životně důležité orgány a představuje strategickou kalorickou rezervu, která zabraňuje vyhladovění. Tohle všechno „dělá“ tuk (1), o němž si myslíme, že je naším největším nepřítelem. Tím se ale stává až tehdy, když ho začne být až příliš.

Není jeden jako druhý

Tuk má vlastně dvě formy. Zatímco do toho podkožního si můžeme štípnout, ten viscelární je uložen hluboko v břiše, kde obklopuje žaludek, játra a střeva. Oproti jeho prvnímu „kolegovi“ je nebezpečnější v tom, že vylučuje toxické látky, které mimo jiné zvyšují krevní tlak, způsobují záněty a znesnadňují organismu kontrolovat hladinu glukózy v krvi (2). Prevencí uvedených stavů slibujících zdravotní potíže je hubnutí a ztráta tělesné hmotnosti. Zeštíhlení křivek tedy není jenom o estetice, má i léčivý význam. Ale jak na něj? Kromě pravidelného pohybu je důležité i načasování jídla, zejména snídaně a večeře.

Sedmička jako šťastné číslo

„Zahájení dne v šest hodin ráno a ukončení aktivity do deseti večer je v naprostém souladu s přirozenými cirkadiánními rytmy. Začlenění tohoto přístupu může výrazně zlepšit schopnost těla spalovat břišní tuk,“ domnívá se americká lékařka Naheed Ali (3). Podle ní by snídaně měla být ideálně zkonzumována maximálně do jedné hodiny po probuzení, tedy okolo sedmé ráno, což nastartuje metabolismus. Jde-li o večeři, tu byste si měli dopřát dvě až tři hodiny před spaním, takže rovněž okolo sedmé. Tak bude mít tělo dostatek času na její trávení, protože během spánku se metabolismus zpomaluje a funguje takříkajíc „na půl plynu“. Tento rozvrh dle názoru jmenované expertky přispívá i k optimalizaci citlivosti na inzulín a regulaci hormonů hladu, což vám boji s břišním tukem umožňuje jistou výhodu.

Zdroje: (1) www.sciencefriday.com/articles/why-we-need-body-fat/, (2) www.piedmont.org/living-real-change/cardiologist-abdominal-fat-is-toxic-to-your-body, (3) www.gbnews.com/lifestyle/diet/weight-loss-breakfast-dinner-burn-fat





Celkem 42 komentářů

Feri
15.04.2024
Feri
15.04.2024
Tina
10.04.2024
Blanka Kudelova
10.04.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat