Prostreno.cz

Klasická snídaňová jídla přející zánětům

Někdo miluje palačinky, jiný zase slaninu, šťavnatou klobásku či prostě jen měkoučkou koblihu. Tyto snídaně ale nejsou nejzdravější, protože člověku zadělají na zánět!

Snídaně je první denní příležitostí nakrmit své tělo potravinami, které nastartují metabolismus, zlepší kognitivní funkce, zvýší odolnost vůči stresu, a navíc podpoří i srdeční kondici (1). Není však pokrm jako pokrm. Možná se budete divit, ale některá typická snídaňová jídla mají místo uvedených benefitů spíše zánětlivou temnou stránku. Na jakém talíři číhá riziko?

Pečivo? Žádná hitparáda!

Koblihy, donuty, muffiny, rohlíky a croissanty bývají prostě ranní klasikou. Jaká škoda, že celkové zdraví akorát tak sabotují! Dle názoru americké registrované dietoložky a autorky knih o stravování Leslie Langevin je to proto, že obsahují příliš mnoho rafinovaných sacharidů podporujících nežádoucí zánětlivé reakce (2). Jen tak pro připomenutí – právě tyto reakce se dávají do souvislosti s nekontrolovatelným přibíráním na váze, rozvojem diabetu druhého typu, alergiemi, revmatoidní artritidou, únavou a chronickými bolestmi. Tak zítra raději bez pečiva?

Vafle a palačinky vážně jenom výjimečně

Co může být lepšího než sváteční palačinky a nadýchané vafle, že? Z pohledu dobré fyzické i psychické kondice vlastně všechno. „Klasicky se připravují z bílé mouky, která mívá nejen spoustu rafinovaných sacharidů, ale i vyšší glykemický index a tudíž i spojitost se záněty,“ varuje jmenovaná expertka.

Pozor také na slaninu a klobásky

A teď něco z opačného a mastnějšího soudku. Kdo si nepotrpí na sladké placky s marmeládou, ten si možná rád pochutná na uzeninách. Ani tohle však tělu nepřináší žádné extra výhody. Uvedená dietoložka Leslie Langevin upozorňuje na to, že tyto zpracované potraviny jsou pro změnu nabité solí a nasycenými tuky, které jsou zánětlivé samy o sobě. Její názor potvrzuje i studie (3) z roku 2016, jejíž poznatky naznačují i zvýšené riziko kardiovaskulárních chorob a předčasného úmrtí plynoucí z častější konzumace.

Zdroje: (1) www.researchgate.net/publication/332563513_Association_of_Skipping_Breakfast_With_Cardiovascular_and_All-Cause_Mortality, (2) www.livestrong.com/article/13730944-unhealthy-breakfast-foods-that-cause-inflammation/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26143683/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat