Prostreno.cz

Věci, které potřebujete vědět o postbiotikách

Postbiotika. Co jsou zač? Představují snad kombinaci probiotik a prebiotik, nebo jde o něco zcela jiného? Pojďte se seznámit s látkami, které nejsou živé, přesto mají obrovský zdravotní přínos.

V posledním desetiletí věda mnohokrát prokázala souvislost mezi zdravím střev a duševní pohodou. A nejen to. Pokud tu panuje ta správná harmonická rovnováha, dotýká se to také kvality spánku (1), odolnosti imunitního systému (2), a dokonce i schopnosti zhubnout (3). Výsledkem je, že probiotika, která do střev zavádějí prospěšné bakterie i prebiotika, jež je následně vyživují, získaly obrovský věhlas a význam. Ovšem jsou tu ještě jedna „biotika“, o kterých je dobré vědět.

Třetí člen do ušlechtilé party

„Postbiotika vznikají, když probiotika tráví potraviny bohaté na prebiotickou vlákninu. Ačkoli se jedná o neživé látky, přesto poskytují velký přínos zdraví,“ vysvětluje australská registrovaná dietoložka Chloe McLeod (4). Nevyvrací to ani poznatky velmi rozsáhlého výzkumu (5) z loňského roku, které naznačují, že postbiotika mohou významně pomáhat při léčbě některých druhů rakoviny, neboť nabádají její buňky, aby ukázaly své receptory, čímž se pro imunitní systém stávají viditelné, a tedy i lépe léčitelné. Uvádí se také, že jsou spolehlivou prevencí průjmu, přičemž snižují příznaky onemocnění dráždivého tračníku i závažnost alergických symptomů (6).

Když už, tak už!

„Probiotika jsou jen jedním dílem skládačky. Pokud jde o zdraví střev, klíčová jsou i prebiotika a postbiotika. Je nebytné dodržovat vyvážený příjem výživy, který poskytuje dostatek živin pro všechna tři zmíněná P,“ myslí si jmenovaná dietoložka Chloe McLeod. Ta doporučuje zejména kysané zelí, jogurt, jablka, banány, chřest, česnek, pórek a luštěniny, přičemž varuje, že speciální doplňky stravy z lékárny skutečně nejsou optimální náhradou zdravého jídelníčku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6290721/, (2) www.gut.bmj.com/content/70/4/698, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7333005/, (4) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/postbiotics-gut-health, (5) www.humanitas-research.com/news/postbiotics-released-by-gut-microbiota-improves-cancer-immunotherapy/, (6) www.healthline.com/nutrition/postbiotics





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat