Prostreno.cz

Jídelníček pro dokonalou pleť zahrnuje i čokoládu

Není nad to, když se sladké mlsání nejenže nezakazuje, ale dokonce vřele doporučuje. Věděli jste, že kvalitní tmavá čokoláda prospívá i pleti? Připomeňme si i další potraviny, které vás zkrásní.

Zdravá a zářivá pleť je na prvním místě seznamu přání mnoha lidí. Pokud za pečující produkty utrácíte hotové jmění, ale nevidíte žádný rozdíl, bude tu asi něco špatně. Že byste zapomínali na veledůležitou věc, jakou je jídelníček?

Má větší vliv, než se zdálo

Po celá desetiletí se mělo za to, že mnoho běžných dermatologických onemocnění nemá se stravováním žádnou souvislost. Studie (1) z posledních let však jasně ukázaly, že je to přesně naopak, protože s těmi správnými potravinami lze zkrotit akné, lupénku, a dokonce i předčasné vrásky. Je to dáno tím, že nutričně vyvážená strava obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů, aminokyselin, mastných kyselin a fytonutrientních sloučenin, které jsou pro pokožku něco jako živá voda. A vůbec, nedali byste si kousek čokolády? I ona k doporučovaným tajemstvím krásy kupodivu patří.

Sladkost? Povoluje se!

„Protože působí protizánětlivě a poskytuje cenné antioxidanty, pomáhá kvalitní hořká čokoláda zpomalovat stárnutí, přičemž snižuje zarudnutí i otoky,“ domnívá se australská dietoložka a zakladatelka wellness centra Rebecca Gawthorne (2). Pro ty, kteří si na tuhle vysokoprocentní kakaovou lahodu příliš nepotrpí, se nabízejí i jiné chutné poklady. Na prvním místě je exotické avokádo. Dle jmenované specialistky jeho bohatství zdravých tuků pleť nesmírně vyživuje.

Citronem a pomerančem se nikdy nic nezkazí

Při tvorbě nezbytného omlazovacího kolagenu mohou přidat ruku k dílu zase citrusové plody, jejichž obsažený vitamin C se tohoto úkolu chopí s pořádnou vervou. Nelze opomenout ani lososa a tuňáka – obě rybky jsou ztělesněným zdrojem omega-3 mastných kyselin. Je prokázáno (3), že pokožka jimi zásobená mívá jemnější strukturu a bývá pružnější. Funkcím kožní bariéry udělá dobře i vitamin E, který poskytují slunečnicová semínka. Klidně si je zakápněte olivovým olejem, protože díky němu získáte skvalen napomáhající hydrataci (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4106357/, (2) www.houseofwellness.com.au/beauty/face-and-body/healthy-skin-diet, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31979308/, (4) www.cerave.com/skin-smarts/skincare-tips-advice/squalane-benefits-for-skin






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat