Prostreno.cz

Novou vycházející hvězdou mezi doplňky stravy je krilový olej

Krilový olej versus rybí. Jaké jsou tady rozdíly a který je prospěšnější? Lépe z toho vychází kril. Má více zdravých tuků a lepší antioxidační aktivitu i stravitelnost. Neschází mu ani ekologická udržitelnost.

Americká kardiologická asociace doporučuje jíst dvě porce ryb (zejména těch tučných) týdně, protože představují báječný zdroj omega-3 mastných kyselin (1). Tuňáka, lososa nebo makrelu si ale z obchodu pravidelně nenosí každý, že? Mnohem pohodlnější je užívání doplňků stravy s rybím olejem, které má každá lékárna. Na scéně se ale možná objevilo něco lepšího!

Medikament, co je IN

Krilový olej se na rozdíl od toho rybího získává z malých mořských korýšů podobných krevetám. Hojně se vyskytují ve studených vodách i proudech bohatých na živiny, které obklopujících Antarktidu a bývají pro plankton ideální. Tento olej má vysoký podíl zmíněných omega-3 mastných kyselin, převážně pak kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), a ve srovnání s tím rybím se chlubí i mnohem silnější antioxidační aktivitou. Další výhodou je dobrá stravitelnost, jež umožňuje snazší absorpci veškerých cenných živin. Co přesně dokáže se zdravím?

Raduje se srdce i imunita

Díky uvedeným kyselinám předchází kardiovaskulárním komplikacím i onkologickým onemocněním, přičemž podporuje ostrý zrak a posiluje funkce mozku (2). Rovněž normalizuje krevní tlak, snižuje riziko úzkostí a příznivě ovlivňuje imunitní i endokrinní systém (3). Odborníci jsou na základě svých studií přesvědčení i o tom, že krilový olej tlumí záněty a zmírňuje ztuhlost kloubů u střední i těžké osteoartrózy a pomáhá ženám zvládat úskalí premenstruačního symptomu (4). Jeho zařazení do běžné denní rutiny je velice snadné, protože k mání bývá i ve formě kapslí. Příznivci ekologie si cení toho, že jde o udržitelný doplněk stravy, neboť kril je extrémně hojný a rychle se rozmnožuje. Poslední plus na závěr? Nemá onu typickou rybí pachuť, takže se vám po něm nezkřiví ústa!

Zdroje: (1) www.forbes.com/health/supplements/fish-oil-supplements-benefits/, (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/, (3) www.webmd.com/diet/health-benefits-krill-oil, (4)www.healthline.com/nutrition/krill-oil-benefits#TOC_TITLE_HDR_7





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat