Prostreno.cz

S kombinací jedlá soda a pleť buďte opatrní

Koupel s jedlou sodou jako ulevující prostředek při ekzému či psoriáze? To se těhotným, kojícím ani osobám s diabetem či srdečním onemocněním ani trochu nedoporučuje. Jsou tu totiž rizika!

Jedlá soda je levná, všestranná a snadno dostupná. Někteří přísahají na to, že kromě pomoci v kuchyni a při úklidu může s naprostým klidem nahradit i dražší produkty péče o pleť. Jako vážně?

Pár výhod by tu bylo

Hydrogenuhličitan sodný je účinné antiseptikum se silnými protizánětlivými vlastnostmi (1), dá se tedy předpokládat, že při lokální aplikaci omezuje bakterie podporující akné. Naději v něm vidí i osoby s ekzémy a psoriázou. Proti tomu nic nenamítají ani odborníci, kteří doporučují přidávat ¼ šálku do teplé (nikoli horké!) lázně a pobývat v ní 10 až 15 minut (2). Ačkoli tenhle „lék“ problém zcela nevyřeší, do velké míry utlumí obtěžující svědění s ním spojené. Koupel s jedlou sodou pomáhá i při planých neštovicích, hemoroidech a ichtyóze (3). Samotný prášek je rovněž spolehlivým prostředkem na přemnožené kvasinky neboli kandidózu (4), přičemž jako exfoliátor báječně poslouží v boji se zarostlými chloupky a zmírní otoky po bodnutí hmyzem (5). Opravdu nemá žádná rizika? Pro nikoho?

Varování pro kardiaky, cukrovkáře i těhotné

Pravdou je, že zásaditou povahu sodě nikdo neupře. S tím ale může být poněkud problém, který souvisí se změnou pH pokožky. To často vede k nadměrnému vysoušení i narušení jejího ochranného pláště. Rozpuštěný prášek se vstřebává i kůží, proto se lázně s tímto sypkým přídavkem nedoporučují lidem s otevřenou ránou, diabetem, kardiovaskulárním onemocněním ani těhotným a kojícím ženám (6). Pokud se vás nic z toho netýká, ani tak to s dávkováním raději příliš nepřehánějte. Obvykle se jako ideální a bezpečný poměr uvádí jeden díl sody na tři díly vody, popřípadě oleje.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12017929/, (2) www.nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing/, (3) www.healthline.com/health/home-remedies-for-chickenpox#oatmeal-bath, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33122009/, (5) www.webmd.com/a-to-z-guides/baking-soda-do-dont, (6) www.healthline.com/health/beauty-skin-care/baking-soda-for-skin#conditions-it-may-help





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat