Prostreno.cz

Poznejte superpotravinu jménem čirok

Nejen quinoa a hnědá rýže si zaslouží pozornost. Seznamte se s čirokem, který umí dát do pořádku trávení i imunitu. Také snižuje riziko chronických chorob a pomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost.

V moderním světě se starověké obiloviny jakožto lahodné ingredience těší stále většímu uznání. Navzdory tomu nemá třeba o existenci čiroku spousta lidí nejmenší tušení. Nenechte si tuto superpotravinu ujít a zjistěte, proč si ji výživoví poradci tak zamilovali.

Poklad přímo historický

„Jedná se o rostlinu z čeledi lipnicovitých. Díky své schopnosti růst a prospívat v suchých oblastech světa, jako je Afrika a Indie, je v těchto místech primární plodinou,“ představuje výživného hrdinu americká certifikovaná poradkyně výživy Lena Bakovic (1). Možná vás to překvapí, ale čirok je ve skutečnosti pátou nejvíce produkovanou obilovinou na světě a patří na seznam nejvíce konzumovaných plodin (2). Poprvé ji sklízeli lovci a sběrači na Sahaře již v roce 8000 př. n. l., takže nejde o žádného potravinového nováčka. Co všechno má pod palcem?

Trávení šlape jako po drátkách

„Je bohatý na rostlinné bílkoviny a vlákninu. Naleznete v něm i značné množství životně důležitých mikroživin, konkrétně železa, hořčíku, vitaminů skupiny B a draslíku. Nepostrádá ani měď, fosfor, selen a zinek,“ vyjmenovává zase americká sportovní dietoložka Roxana Ehsani. Od všech těchto látek se odvíjí i zajímavé zdravotní přínosy. Jmenovat můžeme podporu bezproblémového trávení, neboť v půlce šálku této suroviny se skrývá více než šest gramů vlákniny. Získáte z ní i prebiotika a polyfenoly, které podle odborných výzkumů (3) příznivě ovlivňují prosperitu celého střevního mikrobiomu.

Imunita v lati a fungující svaly

Vlivem esenciálních vitaminů a minerálů čirok zachovává také dobrou imunitní kondici. Nelze opomenout ani přítomné antioxidanty, které pomáhají neutralizovat volné radikály, jež zvyšují riziko rakoviny, srdečních chorob a dalších chronických onemocnění (4). „Rovněž působí proti osteoporóze, podporuje zdravou tělesnou hmotnost, předchází diabetu druhého typu a zprostředkovává živiny nezbytné pro neustálý růst, opravu a údržbu tkání, a to včetně svalů, orgánů, kůže a vlasů,“ uzavírá dietoložka Roxana Ehsani s tím, že je čirok přirozeně bezlepkový.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11641550/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0733521022000145, (3) www.pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6412247/, (4) https://link.springer.com/protocol/10.1007/978-1-4939-9039-9_9





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba