Držíte dietu, ale slyšeli jste, že trocha hranolek a malý kousek čokolády občas neuškodí, protože to udrží vaši psychiku v pohodě. Jí možná, ale střevům takové „podvádění“ ani trochu neprospěje!
Každý, kdo někdy shazoval nadbytečná kila, moc dobře ví, jak příjemné je mezi těmi zeleninovými saláty, vařeným kuřecím a obilnými klíčky zhřešit něčím nezdravým. A prý je to povoleno! Často se argumentuje tím, že úmyslné odchylky od striktních redukčních plánů pomáhají zachovat duševní pohodu i dlouhodobou udržitelnost hubnutí, přičemž zabraňují záchvatovitému přejídání.
Kdo seje vítr, sklízí bouři
Myšlenka, že si člověk může dopřát takřka cokoli má rád a poté se opět vrátit k „čistému“ jídelníčku bez trvalých následků, je samozřejmě lákavá. Ovšem ty trvalé následky opravdu přijdou, jak naznačuje nový výzkum (1) publikovaný v časopise Immunity. Jeho poznatky varují, že pouhé dva dny konzumace stravy s vyšším obsahem tuku potlačují specializované imunitní buňky ILC3, které tvoří ochrannou látku interleukin-22 (IL-22).
Děravé střevo, zánět a neplodnost
V normálním stavu IL-22 ochraňuje střevní bariéru tím, že vytváří mechanismy, jež brání bakteriím, toxinům, nestráveným částečkám potravy a zánětlivým patogenům v průniku do krevního oběhu. Je-li však tato funkce narušena, střevní bariéra slábne, což může vést ke stavu označovaném jako syndrom propustného střeva. I když se nejedná o formální diagnózu, je mnohokrát zdokumentováno, že tato komplikace způsobuje nadýmání, zácpu, poruchy trávení i pálení žáhy. Navíc, když toxiny unikají za hranice střeva, spouštějí rozsáhlý zánět podporující kožní problémy, mozkovou mlhu, úzkost, deprese, kardiovaskulární stres a v neposlední řadě i potíže s plodností.
„Čím více nezdravých nasycených tuků jíme, tím více zánětu se v těle rozvíjí,“ zdůrazňuje australský lékař a hlavní autor studie Cyril Seillet (2). „Jeho pozvolné usazování je zpočátku tiché a zůstává skryté klidně i několik let, až jednoho dne přeroste v chronickou záležitost,“ dodává vědec. Takže ne, to občasné gastronomické hřešení bez následků vážně není!
Zdroje: (1) www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(25)00136-0?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com, (2) www.studyfinds.org/high-fat-foods-damage-gut/
Sledujte nás na sociálních sítích: