Prostreno.cz

S cizrnou na vysoký cholesterol vyzrajete

Guláš nebo dezert se zdravou recepturou? S použitím cizrny, která efektivně reguluje škodlivý cholesterol, je to samozřejmost. Pochutnejte si na tom, co srdci i cévám hodně prospěje!

Už léta se mluví o cholesterolu a jeho zhoubném dopadu na zdraví. Tato látka podobná vosku a tuku je pro tělo naprosto nezbytná, protože bez ní by naše buňky, hormony a vitaminy nemohly správně fungovat. Cholesterol necestuje v krvi sám, ale je přenášen složitými molekulami zvanými lipoproteiny. A právě ty určují, jaký vliv na organismus má.

Přítel i nepřítel

Laicky se cholesterol nazývá dobrým a špatným, což je samozřejmě hodně zjednodušené označení. Ve skutečnosti se jedná o rozdílné typy lipoproteinů – ty s vysokou a ty s nízkou hustotou. Pokud jde o takzvaný „špatný“ cholesterol, není těžké si domyslet, že nadměrné množství s sebou žádná pozitiva nenese. Odborníci varují, že jeho hromadění může vést k ucpávání tepen, které následně zvyšuje riziko vážných problémů, jmenovitě ischemické choroby dolních končetin, retinopatie (poškození sítnice), selhání ledvin nebo erektilní dysfunkce (1). Nejlepší ochranou je samozřejmě prevence, k níž patří i jedna skromná, leč nutričně hodně bohatá luštěnina. S cholesterolem se to dá zdravě skoulet cizrnou!

Studnice všeho prospěšného

Jako potenciálního bojovníka proti vysokému cholesterolu a zánětu, zejména u lidí trpících prediabetem, cizrnu označil i jistý výzkum (2) představen na nedávné konferenci NUTRITION 2025. Tajemství jejího prospěšného působení spočívá hlavně ve vysokém obsahu rozpustné vlákniny, která se v trávicím systému na cholesterol navazuje a pomáhá jej účinněji odstraňovat z těla. Vláknina navíc podporuje zdravé střevní bakterie a celkovou činnost střev. Jeden šálek cizrny (přibližně 270 kalorií) vám dokáže vlákniny zprostředkovat přes 12,5 gramu a spolu s ní i téměř 15 gramů proteinů. Mimo to je nabitá železem, draslíkem a hořčíkem, tedy živin zásadních pro celkové zdraví i hladinu energie.

Libo guláš nebo hummus?

Kulinářskou výhodou cizrny je její univerzálnost. Své místo má totiž jak ve sladké, tak i slané kuchyni. Dá se použít do těsta i krémů, ze kterých vzniknou lákavé dezerty s vyváženějším složením. Naprostou klasikou je také hummus, u něhož se s nejrůznějšími variacemi dá doslova kouzlit. Stejně tak si z této všestranné luštěniny můžete připravit guláš, kuře na paprice, pomazánky, saláty nebo polévky.

Zdroje: (1) www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/blood-and-lymph/high-cholesterol, (2) www.medicalnewstoday.com/articles/eating-beans-chickpeas-daily-may-help-reduce-inflammation-lower-cholesterol





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba