O výhodách šťávy z červené řepy se hodně mluví převážně v souvislosti se snižováním vysokého krevního tlaku. A co když to není pravda?
Traduje se, že pití půl šálku šťávy (250 ml) z červené řepy denně výrazně snižuje vysoký krevní tlak u těch, kdo se s ním potýkají. Za tímto tvrzením stojí nejen Britská nadace pro srdce (British Heart Foundation), podle které se u 64 dobrovolníků, jež delší dobu řepnou šťávu konzumovali, studie hladina krevního tlaku vrátila do „normálního“ rozmezí (1).
Síla přírody
Výzkumníci jsou z tohoto objevu nadšení, neboť vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, která mohou způsobit infarkt nebo mrtvici. Proto šťávu z červené řepy doporučují, a hlásají, že její síla spočívá v úctyhodných hladinách chemických látek nazývaných dusičnany. Ty se přirozeně nacházejí jak v červené řepě, tak i ve špenátu, celeru, ředkvičkách, salátu, banánech či jahodách.
Řepa navíc obsahuje flavonoidy, polyfenoly a draslík (2), což jsou látky, které by také mohly pomoci krevní tlak snížit. Jenže Victoria Taylor, dietoložka s 20letou praxí, jež se zabývá prevenci kardiovaskulárních onemocnění a ve výše uvedené nadaci British Heart Foundation poskytuje poradenství v oblasti stravy a výživy, tak optimistická není.
Řepu ano, ale…
Podle ní studie na toto téma dosud zahrnovaly pouze malý počet lidí. „Nejlepším způsobem, jak zvládat vysoký krevní tlak neboli hypertenzi, je užívat všechny léky předepsané lékařem, udržovat fyzickou aktivitu a zdravě se stravovat,“ popisuje. Co se týče řepy, samozřejmě ji považuje za součást vyváženého jídelníčku, ale pouze jako doplněk, nikoli „hlavní“ medicínu.
Navíc konzumace celé řepy dodá vašemu tělu více vlákniny, než když je odšťavněná. V ideálním případě si ji vypěstuje a uvařte. Anebo kupte hotovou – bez přídavku cukru a soli. Pokud pijete šťávu z červené řepy, pamatujte, že 150ml porce se počítá pouze jednou denně do vašich 5 porcí ovoce a zeleniny (přirozeně totiž obsahuje asi 10 g cukru).
Nic se nemá přehánět
„Množství cukru, včetně cukrů z ovocných a zeleninových šťáv, bychom měli omezit na 30 g denně. Koncentrované šťávy z červené řepy často obsahují více dusičnanů na mililitr, ale také více cukru, proto si přečtěte informace na etiketě,“ dodává Victoria Taylor s tím, že užíváte-li léky na snížení krevního tlaku, nejprve se poraďte se svým lékařem, než budete pravidelně pít šťávu z červené řepy.
Zdroje: (1) https://www.bhf.org.uk/what-we-do/news-from-the-bhf/news-archive/2015/january/beetroot-and-blood-pressure, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6947971/, (3) https://www.bhf.org.uk/informationsupport/heart-matters-magazine/nutrition/can-beetroot-juice-lower-blood-pressure
Sledujte nás na sociálních sítích: