Prostreno.cz

Červené víno kůži nechrání a to bílé jí škodí

Že červené víno snižuje riziko rakoviny? Zní to sice hezky, ale nechte si zdát. Vědci totiž přiznávají, že pro tento preventivní účinek neexistuje jediný důkaz, o který by se mohli opřít. Potíž je i s vínem bílým, protože onkologickým chorobám údajně hodně nahrává.

Po dlouhá léta bylo červené víno vyzdvihováno pro své potenciální zdravotní benefity, a to především díky obsahu antioxidační sloučeniny resveratrolu a protizánětlivým účinkům. I proto se rozšířilo přesvědčení, že jedna sklenka denně může přispět k lepšímu zdraví, což nás vedlo k myšlence, že volba mezi červeným a bílým je jasná. Jak se však ukazuje, pomyslné kostlivce ve skříni mají oba nápoje.

Protirakovinná ochrana nefunguje

Tým amerických vědců z Brown University School of Public Health a Warren Alpert Medical School analyzoval data ze 42 samostatných observačních studií, do kterých bylo zapojeno téměř 96 tisíc účastníků (1). Primárním cílem bylo ověřit, zda červené víno díky zmíněnému resveratrolu skutečně snižuje riziko rakoviny, jak se traduje. K překvapení mnohých se však ukázalo, že pro toto tvrzení neexistují žádné přesvědčivé důkazy. Takže co se týká prevence onkologických onemocnění, pitím rudého moku si člověk opravdu nepomůže. Pokud jste teď pořádně zklamaní a zvažujete, že „přesedláte“ na bílé, měli byste vědět jednu zásadní věc.

Záhada, pro niž zatím není vysvětlení

Vědci totiž zjistili, že konzumace bílého vína škodí pokožce, neboť zvyšuje riziko rakoviny kůže o 22 procent. Nepřišli však na to, čím to je. Dle jejich hypotézy může jeho spotřeba vést ke špatným návykům v oblasti péče o pleť i rizikovému chování, jako je třeba nedostatečné používání opalovacího krému. Je to ale hodně chabý důvod, protože na „opalovák“ se přece dá zapomenout i po červeném, ne?

„Ačkoli je zapotřebí dalšího výzkumu, tato naše nová zjištění přinášejí veřejnosti důležité informace. Víme, že běžný názor o v uvozovkách zdravějším červeném vínu je třeba přehodnotit a hlavním klíčovým poselstvím je i to, že pokud lidé chtějí snížit riziko rakoviny kůže, je na místě zvážit omezení konzumace bílého vína,“ zdůrazňuje docentka epidemiologie a hlavní autorka uvedené studie Eunyoung Cho (2).

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10087036/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11820282/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba