Sedíte naprosto nehybně – u stolu, v autě, na gauči – a cítíte, jak vám bez zjevného důvodu vynechává tep. Nebo se vám možná zdálo, jako by se vám srdce na pár vteřin chvělo či zrychleně tlouklo. Co se to děje a proč některé potraviny a nápoje bušení srdce zhoršují?
Bušení srdce, odborně nazývané palpitace, je vnímání vlastního srdečního tepu, které se může projevovat jako zrychlený, silnější nebo nepravidelný tep. I když obvykle nesouvisí se srdečními problémy ani se skutečným srdečním onemocněním, může být alarmující, pokud jej nečekáte. (Například pokud jste si právě dali velké a vydatné jídlo a divíte se, proč vám najednou tak rychle tluče srdce.) Bušení srdce totiž není neobvyklé po konzumaci určitých potravin a nápojů. Z jakého důvodu?
Proč srdce buší po jídle
V mnoha případech se po jídle objevuje nepravidelný srdeční rytmus, protože nějaká složka nebo přísada dané potraviny či nápoje způsobuje změny v srdeční frekvenci. V takovém případě se jí můžete vyhnout nebo výrazně omezit její příjem. (Zkuste si vést jídelníček, abyste si zaznamenávali, jaké potraviny jste jedli a jaké nápoje pili předtím, než se u vás objevily příznaky palpitace.) A konkrétně na tahle dobroty si dejte pozor!
Kofein
Jednou z největších příčin bušení srdce souvisejících s jídlem je kofein, což dává smysl, protože je to stimulant (doslova je navržen tak, aby zrychlil váš nervový systém). Nezapomeňte, že kofein se nachází v některých potravinách, jako je čokoláda, a v mnoha různých druzích nápojů, včetně kávy, některých čajů a limonád.
Mastná jídla
Právě jste snědli velké a vydatné jídlo a teď máte nepříjemný pocit přeplněnosti a zrychlený tep? Na vině může být vysoké množství nasycených tuků a cholesterolu. Jedna studie uveřejněná v odborném časopise Journal of Nutrition (1) zjistila, že jedno jídlo s vysokým obsahem tuku zvýšilo několik ukazatelů kardiovaskulární reaktivity (jako je vysoký krevní tlak) u lidí s jinak normální hladinou krevního tlaku. Pokud si této souvislosti všimnete, zkuste nahradit nasycené tuky nenasycenými tuky, kupříkladu olivovým olejem.
Alkohol
Nápoje s velkým množstvím alkoholu nebo nadměrná konzumace alkoholu mohou způsobit bušení srdce. Některé výzkumy dokonce naznačují (2), že i mírné popíjení zvyšuje riziko nepravidelného srdečního tepu, zejména když pijete pravidelně.
Potraviny s vysokým obsahem glukózy
Potraviny s vysokým obsahem sacharidů či cukru (chléb, těstoviny, bonbóny, koláče nebo zmrzlina) přispívají k bušení srdce, a to zejména u lidí s hypoglykémií.
Potraviny s vysokým obsahem sodíku
I když konzumace potravin s vysokým obsahem sodíku (uzeniny, sýry, bramborové lupínky, solené oříšky, instantní polévky a fast-foodová jídla) technicky nemusí zvýšit vaši tepovou frekvenci, může „nakopnout“ krevní tlak, takže po jídle budete pravděpodobněji pociťovat bušení srdce.
Kořeněná jídla
Ne, kořeněná jídla nejsou špatná: Ve skutečnosti stojí za zlepšeným trávením a zdravím srdce (3). Na druhou stranu způsobují mírnou a dočasnou zátěž vašeho systému, jelikož teplota těla se po jejich příjmu zvyšuje. Pocení a nadměrná žízeň jsou typickými příznaky toho, že jste požili něco velmi kořeněného a vnímáte celkové podráždění v těle.
Zdroje:(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17374657/, (2) https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2016/12/05/14/06/even-moderate-habitual-alcohol-consumption-can-cause-irregular-heartbeat, (3) https://health.clevelandclinic.org/is-spicy-food-good-for-you
Sledujte nás na sociálních sítích: