Lidé konzumují jablečný ocet po tisíce let. Tato silná, fermentovaná tekutina hraje důležitou roli v omáčkách, zálivkách na saláty a marinádách. A traduje se, že je lékem téměř na všechno. Jaké výhody přináší mužům?
Ocet je fermentovaná tekutina, která obsahuje vodu, kyselinu octovou a malé množství vitaminů, minerálů a dalších přirozeně se vyskytujících chemických sloučenin. Jablečný ocet se vyrábí z rozdrcených jablek, kvasinek a cukru. Tato směs se dvakrát fermentuje – jednou na alkohol a poté znovu, aby se alkohol přeměnil na kyselinu. Po dokončení chutná štiplavě a kysele.
V dnešní době má mnoho lidí v kuchyni lahvičku jablečného octa na vaření, nakládání, dochucování salátů, a dokonce i k dezinfekci povrchů. Navíc existuje mnoho potenciálních zdravotních výhod pro muže, kteří chtějí zařadit jablečný ocet do svého jídelníčku.
Podpora hubnutí
Jedním z hlavních tvrzení o jablečném octu je, že může pomoci s hubnutím nebo s regulací hmotnosti. Co ale říká výzkum? V malé studii z roku 2018 (1) všech 39 účastníků omezilo příjem kalorií po dobu 12 týdnů. Polovina skupiny také užívala dvě lžíce jablečného octa k obědu a večeři. Na konci studie skupina s jablečným octem zhubla v průměru o 4 kilogramy, zatímco ostatní účastníci zhubli v průměru o 2,3 kilogramu.
Není žádným tajemstvím, že obezita je jedním z faktorů, které nahrávají erektilní dysfunkci. (Muži s indexem tělesné hmotnosti 28,7 a vyšším mají o 30 % vyšší riziko vzniku erektilní dysfunkce než muži s BMI 25.) V tomto ohledu může být jablečný ocet užitečný.
Řízení hladiny cukru v krvi
Lidé s diabetem 2. typu se často zajímají o potraviny a domácí prostředky pro lepší kontrolu hladiny cukru v krvi. Sláva, jablečný ocet při pravidelné a dlouhodobé konzumaci přesně tohle dokáže. Jistá metaanalýza odhalila (2), že jablečný ocet, pokud se užívá po dobu delší než osm týdnů a na lačný žaludek, zlepšuje hladiny glukózy v plazmě.
Snížení cholesterolu
U mužů je zvýšená hladina cholesterolu rizikovým faktorem pro vznik kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda. Naštěstí konzumace jablečného octa by mohla být snadným způsobem, jak si pomoci. Z odkazu výše uvedené metaanalýzy dále vyplývá, že celkový cholesterol se snižuje u lidí, kteří denně konzumují 15 mg (asi jednu polévkovou lžíci) jablečného octa.
Jak jablečný ocet užívat
Neexistuje žádné stanovené množství jablečného octa, které by muž měl vypít, aby dosáhl co nejlepších zdravotních přínosů, nicméně doporučuje se začít se zředěnou směsí jedné nebo dvou lžic ve sklenici vody (nenarušuje to zubní sklovinu). Jablečný ocet se také dá přidávat do zálivek na saláty, marinád nebo fermentovaných potravin.
Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618300483, (2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34187442/
Sledujte nás na sociálních sítích: