Prostreno.cz

Pod pokličkou domácího protizánětlivého vaření

Ať už jste v kuchyni jako doma, nebo s vařením teprve začínáte, je to ta nejlepší cesta ke zdravějšímu životu. Ovšem i v domácích podmínkách číhá spousta skrytých zánětlivých nástrah. Jak se jim vyhnout?

Na jídla v restauracích i ty z donáškových služeb mají nutriční experti svůj jasný názor. Přesto to neznamená, že je zdravější domácí kuchyně úplně bez chybičky. Během kulinářského procesu existuje hodně momentů, kdy můžeme neúmyslně přispívat k zánětu ve svém těle. Aby se to nestalo, držte se těchto osvědčených protizánětlivých tipů!

Sůl není nad zlato

Někteří z nás solí ze zvyku ještě dřív, než cokoli vůbec ochutnají. Jenže právě tím můžeme rozvoji zánětu výrazně pomoct. „Když nejprve použijete bylinky a koření, možná zjistíte, že slánku ani nebudete potřebovat,“ říká americká komunitní dietoložka a certifikovaná osobní trenérka Julie Cobble. Problém představují i zpracované potraviny, které už samy o sobě mají nadbytek sodíku, proto v obchodech hledejte výrobky s jeho sníženým obsahem. Velký pozor si dávejte i na přidané cukry, neboť i ty mohou zánětlivý potenciál připravovaných lahůdek značně navýšit.

Sbohem, nepřilnavé nádobí!

I nádobí je nečekanou hrozbou. „Vyhoďte staré nepřilnavé pánve, protože při poškrábání nebo přehřátí uvolňují toxické výpary a takzvané věčné chemikálie, které záněty jen podporují,“ doporučuje americká výživová poradkyně Karen Hawkins. Místo teflonu múžeme sáhnout po nerezové oceli, keramice nebo litině, tyto materiály ani při vyšších teplotách škodlivé látky neuvolňují.

Sázka na zdravé tuky

Je dobře známo, že příjem nasycených tuků jde ruku v ruce se zánětlivostí organismu. Proto je podle dietoložky Julie Cobble klíčové nahradit sádlo, klasické máslo a margarín zdravějšími alternativami, například olivovým olejem, avokádem nebo máslem oříškovým. Souvisí s tím i samotný způsob vaření. „Pomalé a tlakové hrnce jsou skvělými nástroji pro úsporu aktivního času v kuchyni,“ myslí si Karen Hawkins. „Navíc zmírňují zánětlivé stavy spojené s příjmem nasycených tuků, protože pečení namísto smažení v oleji snižuje množství přebytečného tuku v pokrmech,“ dodává Julie Cobble.

Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9526743/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7919797/, https://www.realsimple.com/anti-inflammatory-cooking-hacks-1177626





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba