V souvislosti se slupkami ovoce se obvykle zmiňuje pomoc při úklidu nebo kosmetických obtížích. Ale i jako s bohatým zdrojem vlákniny se s nimi musí počítat! Takové kiwi je přímo ideální.
Vláknina nemá žádnou výživovou hodnotu a tělo jí vlastně ani pořádně nestráví, přesto je pro něj nezbytná. Zlepšuje trávení, harmonizuje střevní mikrobiom, prodlužuje pocit sytosti, snižuje riziko rakoviny a spouští detoxikační procesy (1). Podle některých názorů prodlužuje i délku života (2), proto jsou její bohaté zdroje žhavým tématem.
Pryč s nudnou klasikou?
Kdo chce jít vláknině naproti, ten obvykle do jídelníčku zahrne luštěniny, celozrnné produkty, semínka a ořechy. Dá se na to ale jít i trochu netradičně. Sociální sítě zaplavil nový nápad, který vyvolává rozporuplné reakce - konzumace slupky z kiwi. Vypadá a zní to šíleně, jen co je pravda. Ale zřejmě to není až taková bizarnost.
Když už, tak pořádně!
Podle kanadské registrované dietoložky Abbey Sharp může člověk pojídáním chlupaté kiwi slupky zvýšit příjem vlákniny skoro o 50 procent (3). Nikoho asi nepřekvapí, že tato food blogerka své sledující nabádá, aby tímhle „materiálem“ a jeho skrytým potenciálem neplýtvali. Někteří si stěžují na hořkou chuť, jiní zase na nepohodlí a možnou přítomnost chemických pesticidů, takže je dobré se zeptat – vážně to stojí za to?
Směle do toho
Podle jisté zahraniční studie (4) z roku 2018 se tu opravdu bavíme o hotovém nutričním pokladu. Zatímco oloupané kiwi obsahuje přibližně 2 gramy vlákniny, to neoloupané zprostředkuje zhruba 3,5 gramu. A výhod je tu víc. Když se tohoto „obalu“ nezbavíte, zvýšíte také příjem vitaminu E o 32 procent a kyseliny listové o 34 procent, což jsou živiny klíčové pro zdravou pokožku a ostrý zrak. To jsou hodně pádné argumenty.
Pozor na chlupy a kvalitu
Chcete-li tento výživný trik vyzkoušet, pořiďte si kiwi v bio kvalitě a nezapomeňte ho nejprve pečlivě omýt. Pro odstranění drsných „chloupků“ a lepší pocit v ústech můžete využít služeb menšího kartáčku. Anebo se v obchodě poohlédněte po příbuzném – zlatém kiwi. To je odrůda s hladkou a bronzovou slupkou, která je oproti klasické verzi sladší a jemnější s výrazně menším počtem semínek. Přece jen se vám bude asi žvýkat mnohem příjemněji…
Zdroje: (1) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983, (2) https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/high-fiber-diets-increase-lifespan, (3) https://link.springer.com/article/10.1007/s11130-020-00839-7, (4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6267416/
Sledujte nás na sociálních sítích: