Křehké skořápky jako doplněk stravy, který tělu pomůže ve vlastní výrobě kolagenu? Podle virálních trendů to možné je a jejich teoretický potenciál nepopírají ani odborníci. Jen to denní množství vám možná vyrazí dech. A co hrozba salmonely?
Někdo vaječné skořápky vyhazuje, jiný je raději rozsévá po zahradě jako přírodní hnojivo, díky kterému se navíc úroda nestane terčem slimáků. Pak jsou tu ještě tací, co si na nich vyloženě smlsnou a normálně je jedí. Nechutnost? Možná, ale co by člověk neudělal pro zdravou pokožku bez vrásek!
Zázračný doplněk, nebo virální nesmysl?
Už jsme si zvykli na to, že za každým více či méně podivným trendem stojí sociální sítě. A stejné je to i v případě skořápek, které internet prohlašuje za zázračný elixír mládí. Zda je na tomhle „šprochu“ pravdy trochu, to se teprve uvidí. „Vaječná membrána se skládá ze tří typů kolagenu, elastinu a cenných sloučenin, jako je chondroitin, dermatansulfát a kyselina hyaluronová, což jsou důležité molekuly pro kůži i pojivové tkáně,“ potvrzuje britská nutriční specialistka Georgina Quentin Jordan (1). „Teoreticky by se tyto látky po strávení mohly rozložit na menší stavební kameny, takzvané peptidy, které naše tělo použije k tvorbě vlastního kolagenu,“ dodává expertka.
Denní dávka pružnosti
Svůj pohled na věc má i věda. Jistá menší pilotní studie (2) zaměřená na konzumaci 450 mg hydrolyzovaných vaječných skořápek denně skutečně naznačila možné zlepšení elasticity pleti a celkové hydratace. Jenže není těch 450 gramů už trochu moc? Je. Ale naštěstí se to dá obejít tak, aby byl spokojený žaludek i pleť. „Domácí drcení a jezení skořápek stejně nedoporučuji. Existuje totiž reálné riziko, že by mohly obsahovat nebezpečné bakterie včetně salmonely. Navíc tímto způsobem nemáte vůbec pod kontrolou, jaké množství ve skutečnosti zkonzumujete,“ upozorňuje Georgina Quentin Jordan.
Tabletky jsou tabletky
Bezpečnější alternativou jsou podle ní doplňky stravy, které bývají tepelně ošetřené a hlavně testované. Ale ani tady raději nečekejte zázraky a omlazení přes noc. „Kvůli nedostatku ověřených důkazů je zatím vnímejte spíše jako experimentální doplněk, jehož účinnost se v budoucnu musí ještě ověřit,“ myslí si jmenovaná nutriční terapeutka.
Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4597828/, (2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31904175/
Sledujte nás na sociálních sítích: