Prostreno.cz

Konzumace potravin po datu spotřeby je velký risk

Den, dva nebo „jenom“ tři? Co nejhoršího se může stát, když sníte něco, čemuž trvanlivost už prošla? U některých potravin možná nic, ovšem s masem, uzeninami, balenými saláty a houbami raději neriskujte.

Kdo šetří, má za tři. A proto není nic horšího, než vyhodit zvadlý svazek zeleniny a balení masa s vědomím, že jste ho nestihli sníst a utratili peníze úplně zbytečně. Datum spotřeby vážně není pouze orientační údaj, opravdu se jím řiďte! Zvláště v případě těchto potravin.

S masem opatrně

Syrové kuřecí, hovězí a vepřové maso představuje po uplynutí data spotřeby obrovské riziko. S největší pravděpodobností už je zkažené a rozmnožily se v něm škodlivé bakterie typu salmonely a E. coli, které umí zadělat na nepříjemné komplikace. Stejné je to u ryb a mořských plodů – ty by se v ideálu měly sníst už v den nákupu.

Ani uzeniny nejsou bez varování

Jakmile u lahůdek a uzenin určených k přímé spotřebě uplyne spotřební lhůta, je přímo nezbytné je bez milosti vyhodit. „Tyto produkty jsou náchylné ke kontaminaci bakterií Listeria, která je zákeřná hlavně tím, že se dokáže množit i při nízkých teplotách přímo ve vaší lednici,“ vysvětluje americká rodinná lékařka Cynthia Odogwu. Jasným znamením zkázy bývá šedý nebo zelený povlak. Ten se může objevit i na sýrech, zejména těch nepasterizovaných. Listeria se ráda objevuje také v balených salátech, tak stanovené datum trvanlivost moc nepokoušejte.

Houby nevydrží věčně

Jíst „prošlé“ houby se opravdu nevyplatí. Ano, měli jste chuť na žampionovou polévku, a vanička této bílé ingredience byla dokonce v akci, ovšem pokud u vás leží už pár dní, vymyslete si jinou večeři. Houby, jež jsou mírně slizké, už to mají spočítané. A vy byste to po konzumaci měli také! V těchto kouscích už je nejen spousta přemnožených bakterií, ale i škodlivých toxinů, jež mohou způsobit otravu jídlem. Jen pro připomenutí – správně se houby skladují v papírovém sáčku a nikoli plastu, díky čemuž neabsorbují tolik vlhkosti.

Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7084339/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7404984/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba