Prostreno.cz

Bez bílkovin nezhubnete. Víte, kde je najdete kromě masa?

Každý ví, že do vyvážené stravy patří kvalitní bílkoviny. A ačkoli si většina z nás tyto látky spojuje s masem a dalšími živočišnými produkty, vězte, že i v rostlinné říši najdete potraviny, které vašemu tělu proteiny poskytnou.

Většina lidí by si jako spolehlivé rostlinné zdroje bílkovin vybavila sóju a její produkty či luštěniny (a ty opravdu patří mezi potraviny velmi bohaté na kvalitní proteiny). Ale najdou se i další!

1. Chřest

Ačkoli má sezonu jen omezenou dobu v roce, určitě mu dejte šanci! 8 kousků totiž obsahuje 3,1 gramu kvalitní rostlinné bílkoviny.

2. Květák

Ačkoli spousta lidí květáku právě nefandí, určitě se vyplatí dát mu šanci. Množství vařeného květáku odpovídající 1 šálku obsahuje 2,3 gramu bílkoviny. Mimochodem, o této zelenině (respektive látkách, jež obsahuje) se začíná uvažovat v souvislosti se snižováním rizika některých závažných onemocnění.

3. Arašídy

A ořechy obecně jsou skvělou ukázkou toho, jak rostlinná říše nabízí kvalitní bílkoviny. Přibližně 30 buráků obsahuje 6,72 gramu proteinů! (Samozřejmě mluvíme o čerstvých, případně lehce pražených a nesolených oříšcích, ty mastné se spoustou soli našemu tělu zrovna nesvědčí).

4. Ovesné vločky

Bývají nejčastěji dávány jako příklad pochutiny s vysokým obsahem vlákniny, ale ani z hlediska bílkovin na tom nejsou špatně! Šálek uvařených vloček vám poskytne asi 6,09 gramu proteinů.

5. Klíčky mungo fazolí

Fazole samozřejmě patří mezi luštěniny, které zmiňujeme hned v úvodu. Ovšem šanci zkuste dát i klíčkům. Množství odpovídající 1 šálku klíčků mungo fazolí totiž obsahuje 3,18 gramu bílkovin, navíc jsou zdrojem velmi cenných živin!

6. Špenát

Všichni znají špenát jako zdroj železa (i když ho neobsahuje tolik, jak se dříve myslelo), ale málokdo si jej spojí s proteiny. Přitom šálek vařeného špenátu jich obsahuje 5,4 gramu! Kromě toho tahle zelenina v sobě ukrývá flavonoidy, jež jsou spojovány dokonce s prevencí rakoviny. A ještě špenát prospívá mozku, pleti, očím a kostem.

7. Brokolice

Patří mezi takzvané super potraviny, obsahuje velké množství vitaminu C (více než některé ovoce) a cenné antioxidanty chránící naše tělo před celou řadou chorob. A také bílkoviny – 5,8 gramu v jednom šálku vařené brokolice.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat