Prostreno.cz

Lékárnu z parapetu v dnešní době určitě oceníte

V posledních letech objevuje spousta z nás sílu přírody, především v podobě léčivých účinků nejrůznějších bylinek. Že nemáte zahradu, na které byste si mohli bylinky pěstovat? Nevadí, spousta léčivých rostlin se spokojí s květináčem.

Které bylinky můžete pěstovat za oknem či na balkóně v truhlících či květináčích?

Levandule

Nejenže bude na parapetu se svými fialkovými květy vypadat naprosto úžasně, ale navíc už její aroma pozitivně ovlivňuje náladu – ulevuje od úzkostí a stresu. Čaj z levandule pak pomáhá usnout, u některých lidí působí i proti bolestem hlavy. Tato bylina vyžaduje slunné stanoviště a na zálivku rozhodně není nijak náročná.

Heřmánek

Myslíte, že tato typicky luční bylinka vám v květináči příliš prosperovat nebude? Pak budete nejspíš překvapeni. Na světlém místě s pravidelnou zálivkou vás odmění typickými bílými kvítky se žlutým středem, které po usušení můžete v čaji zužitkovat, kdykoli vás přepadne úzkost nebo nespavost. Navíc má heřmánek protizánětlivé účinky a prospívá podrážděné pleti.

Petržel

Je tradiční součástí – nejen české – kuchyně, ovšem jako léčivka má také velký potenciál. Podporuje trávení a pomáhá při podrážděném žaludku. V truhlíku či květináči vám bude prosperovat, aniž byste okolo ní museli nějak „skákat“.

Aloe vera

Tato exotická rostlinka nepřestává udivovat nekonečným výčtem svých zdraví prospěšných účinků. Dokáže zmírnit popáleniny, podráždění pokožky, bojuje proti lupům, urychluje hojení, zkrátka je téměř univerzální. A co víc, na slunném místě se jí bude skvěle dařit. A vůbec jí nebude vadit, že ji skoro nezaléváte.

Máta

Ani máta nevyžaduje prostory záhonů, dařit se jí bude i v květináči nebo truhlíku za oknem. A vy díky ní budete mít okamžitý přístup k léčivce, která pomůže s podrážděným žaludkem a zažíváním. Mimochodem, máta dokáže zmírnit i nervozitu a ulevit od bolestí hlavy!

Bazalka

Že ji máte spojenou s italskou kuchyní, a tak se divíte, co dělá na seznamu léčivek? Pak vězte, že bazalka má uklidňující účinky na žaludek, pomáhá zažívání a podporuje chuť k jídlu. Na péči není nijak náročná – stačí jí světlé místo a pravidelná zálivka.

Oregano

Bylinu s českým názvem dobromysl máme spojenou spíše s pizzou než s domácí léčbou. Ale to bychom jí křivdili. Oregano pomůže při bolestech v krku, ale také při bolavých svalech či bolestech hlavy. Podobně jako ostatní středomořské bylinky nevyžaduje příliš péče – jen světlé místo a občasnou zálivku.

Tymián

Má antiseptické účinky, a tak jej oceníte při spoustě situací. Od pokaženého zažívání až po nepříjemný kašel. Tuhle bylinu se rozhodně vyplatí mít po ruce! A nebudete ji muset nijak obskakovat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat