Prostreno.cz

Jak se vyznat v těstovinách? Rychlý přehled pro každou kuchařku

Těstoviny jsou velmi oblíbenou surovinou a nesmějí chybět v žádné kuchyni. Ale jak se v nich vyznat? Existuje více než sto druhů sušených těstovin v různých tvarech. Většina má všestranné použití a hodí se jako příloha k široké paletě pokrmů. Některé se však připravují pouze ke konkrétním typům omáček nebo se přidávají do jediného pokrmu.

Máme pro vás rychlý přehled základních tvarů těstovin a jejich tradičního použití. Příště, až budete v obchodě, nebojte se experimentovat a sáhněte po nějakém netradičním tvaru!

1. Dlouhé kulaté těstoviny

Které to jsou?

Dlouhé těstoviny s kruhovým průřezem jsou k dostání v různých tloušťkách. Patří k nim například špagety, dlouhé makarony a bucatini (tlusté, duté špagety). Také do této kategorie patří tenké dlouhé těstoviny, jako jsou například vermicelli, capelliny (vlasové nudle) nebo capeli d´angelo (ptačí hnízda).

Tipy pro přípravu

Tyto dlouhé těstoviny se k sobě velmi rády lepí, proto jsou vhodné k omáčkám z olivového oleje nebo s pestem. Špagety a bucatini se hodí k sytým rajčatovým, sýrovým a masovým omáčkám. Jemné tenké těstoviny typu vermicelli se naopak podávají s jemnými rajčatovými, máslovými nebo smetanovými omáčkami.

2. Dlouhé ploché těstoviny

Které to jsou?

Jako první si jistě vybavíte lasagne, ale patří sem i další oblíbené těstoviny. Široké těstoviny jsou také tagliatelle a pappardelle. Užším variantám nudlí se říká tagliarini, linguine a trenette. V neposlední řadě musíme také zmínit fetucciny, tradiční vaječné nudle, které jsou užší a silnější než tagliatelle.

Tipy pro přípravu

Sušené lasagne není třeba před zapečením předvařit. Pokud máte recept, kde se pracuje s chlazenými, a vy použijte sušené, přidejte více tekutin, než je uvedeno v receptu. Ostatní široké nudle se hodí k omáčkám typu carbonara, jejichž základem jsou vejce. Omáčka se díky větší ploše těstovin uvaří rychleji.

3. Krátké tvarované těstoviny

Které to jsou?

Výběr krátkých tvarů těstovin je téměř neomezený, jsou k dostání v nejen v mnoha tvarech, ale i barvách. K nejoblíbenějším patří penne, farfalle (motýlci), fusilli (vřetena), conchiglie (mušličky), orichiette (ouška), lumache (šneci) a ditali (prsty).

Tipy pro přípravu

Krátké tvarované těstoviny jsou vhodné k rajčatovým a masovým omáčkám, v nichž jsou větší kousky zeleniny a masa, nebo k ragů. Omáčky mohou vnikat do dutin těstovin, díky čemuž nejsou suché. Ze zbytků krátkých uvařených těstovin můžete udělat zapečené těstoviny, vrstvy prostřídejte oblíbenou pikantní omáčkou, povrch posypte sýrem a zapečte.

4. Polévkové těstoviny

Které to jsou?

Drobné těstoviny a nudle do polévky se označují pod jednotný název pastina, kam patří například farfallini (mašličky), lumachine (malá kolínka), stelline (hvězdičky) a ditalini.

Tipy pro přípravu

Polévka bude vydatnější, když do ní ke konci vhodíte hrst vlasových nudlí. Těstoviny se hodí do řidších polévek, jako jsou masové a zeleninové vývary.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat