Prostreno.cz

Falešné kapary ze sedmikrásek. Jak je připravit?

„Má mě rád, nemá mě rád?“ Prý na tuhle otázku mají sedmikrásky odpověď. Ať už tomu věříte či nikoli, jsou zdravé, krásné a můžete si z nich připravit falešné kapary. Jak na to?

Sedmikrásku (Bellis) pozná každý. Jedná se o malý rod asi 10-15 druhů dvouděložných rostlin z čeledi hvězdnicovitých. Je původní v Evropě a Středozemí. Nejznámějším druhem je sedmikráska chudobka (Bellis perennis), která se jako jediná vyskytuje i v Česku. Sedmikráska chudobka má prokazatelně léčivé účinky, podporuje odkašlávání a působí protizánětlivě, má jak vnitřní tak i zevní použití, výborná je i při kožních chorobách nebo na otoky a vředy. Kde ji najít?

Už se to blíží. Mějte oči otevřené

Vyskytuje se především na pravidelně kosených loukách a nakrátko spásaných pastvinách, na okrajích cest s nízkou vegetací a v okrasných trávnících. Je to velmi hojná bylina, vysoká asi 5 až 15 centimetrů, jejíž půvaby můžeme obdivovat leckdy již od února. Určitě její stanoviště snadno najdete. Pak na nic nečekejte a trhejte.

K jídlu i vizuálnímu potěšení

Mladé, drobné lístky se hodí do bylinkového nebo zeleninového salátu, dobře chutnají i v jiných zeleninových jídlech, v bylinkovém tvarohu nebo jako okrasná tečka obložených chlebů. Vizuální stránka ale není to jediné, čím je nám sedmikráska prospěšná. Je skvělé, že obsahuje mnohem víc vitaminů a minerálních látek než hlávkový salát. Mimochodem, z pupenů můžete naložením v soli vyrobit falešné kapary. Tady je recept.

Sedmikráskové kapary

Otrhejte co největší, ale ještě nerozvité pupeny, napřed je omyjte a poté důkladně osolte. Ještě vlhké je po vrstvách sypejte do vysoké sklenice s uzávěrem. Každou vrstvu pupenů zasypejte solí. Sklenici uzavřete a nechte ji nejméně týden v ledničce. Potom pupeny rychle opláchněte, nasypejte je do vymyté sklenice a přelijte horkým octem. Můžete dochutit ještě hořčicí nebo oblíbeným kořením vlastního výběru.

Sklenici nechte znovu týden odležet, ale tentokrát při pokojové teplotě. Pak už jsou „kapary“ hotové. Nechte je uložené v ledničce a postupně spotřebovávejte.

Tip: K výrobě domácích kaparů příště zkuste i pupeny pampelišky nebo medvědího česneku. Připravit si můžete i krásnou ozdobu letních nápojů. Zamrazte květy sedmikrásky do ledových kostek a počkejte si na horké počasí. Návštěva takové efektní pohoštění jistě ocení.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat