Prostreno.cz

Zamrazování ovoce a zeleniny. Dbejte hlavně na dobu uložení

Česnek, červená řepa, hrášek, květák, kopr či třeba banány. Jak se oblíbené druhy zeleniny a ovoce zamrazují? Zvlášť pozor si dejte na dobu uložení!

Konzervace potravin mrazem patří k velmi častým metodám, které prodlužují trvanlivost oblíbených nebo sezonních dobrot. Taky už se nemůžete dočkat, až sklidíte první kousky ze své zahrádky? Pak musíte vědět, jak se oblíbená zelenina a ovoce zamrazuje – a jak dlouho „u ledu“ vydrží.

Banány

Banánovník a sklizeň vlastních plodů v Česku není žádná rarita. Pokud však banány nejsou součástí nějakého pokrmu, zamrazování se vyhněte. Toto žluté ovoce si s ním nerozumí.

Borůvky

Omyjte, nechte okapat a zabalte do sáčků. Vydrží až 6 měsíců. V případě, že borůvky před zamražením pocukrujete, jejich trvanlivost se snižuje na 4 měsíce.

Broskve

Spařte, oloupejte a vypeckujte. Pokud chcete, pokrájejte je. Vše zalijte studeným cukerným nálevem a skladujte zhruba 6 měsíců.

Hrušky

Oloupejte je, rozpulte a ponořte do horkého cukerného roztoku. Po vyjmutí naskládejte do krabiček a zalijte studeným cukerným roztokem tak, aby byly všechny zcela ponořené. Trvanlivost je v tomto případě maximálně 6 měsíců.

Jablka

Závin v zimě? A proč ne? Jablka se však zamrazují nejen kvůli závinům, ale i pyré. Za chladných zimních večerů jako když najdete…

Jahody

Omyjte, nechte okapat, předmrazte a nasypte do sáčků. Vydrží až 6 měsíců.

Maliny a lesní jahody

Skvělé dary lesa ideálně nepárujte s cukrem. Jen je zmrazte v sáčcích nebo krabičkách a spotřebujte do šesti měsíců.

Rybíz

Dobře operte, nechte okapat a zamrazte buď s cukrem, nebo bez. Skladujte 5–6 měsíců.

Švestky

Vypeckujte, nasypte do sáčků a užívejte si jich 6 měsíců.

Cibule a česnek

Cibuli je ideální podusit na tuku a až poté zamrazit. Takto u ledu vydrží až 4 měsíce. V případě česneku se nemusíte bát vzít neoloupané stroužky a zabalit je do alobalu. Trvanlivost se prodlouží na několik měsíců.

Červená řepa

Stále oblíbenější červená řepa se uvaří a oloupe. Můžete ji nakrájet nebo nastrouhat. Počítejte se třemi měsíci v mrazáku.

Květák

Předvařte jej (2–4 minuty), prudce jej zchlaďte, nechte okapat a zmrazte. Vydrží 4–5 měsíců.

Hrášek

Opět se vyplatí předvaření (cca 2 minuty) a ochlazení v ledové vodě. Po této proceduře hrášek nechte okapat a zmrazte.

Mrkev

Mrkev celou předvařte (4 minuty) a nechte u ledu až 5 měsíců.

Kopr

Omyjte, jemně nasekejte a nadávkujte jej do tvořítek na led. Můžete ho tak mít k dispozici asi 3 měsíce. Stačí jen vyndat z mrazáku a „kostku“ vhodit do pokrmu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat