Prostreno.cz

Dopřejte svému tělu zelenou zeleninu. Skvěle se hodí třeba fazolky

Zelené fazolové lusky jsou vhodné nejen do salátů, jako příloha k hlavním jídlu, ale i z nich můžete připravit samostatný hlavní chod či lehkou večeři. Fazolky by rozhodně neměly na našem talíři chybět, ať už v jakékoli podobě.

Zelené fazolky mají své příznivce i odpůrce, jako snad každá potravina, odborníci se přesto shodují, že každý jedinec by měl zkonzumovat ročně alespoň 3 kila fazolek. A není divu, zelené lusky jsou velmi bohaté na živiny, které naše tělo potřebuje, obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B a provitamin A, dále také mangan, kyselinu listovou, vápník, draslík, hořčík, železo a hlavně více než 30 % rostlinných bílkovin.

Blahodárné účinky

Mladé fazolky příznivě ovlivňují hladinu cukru a jsou velmi přínosné pro diabetiky, dokonce se doporučuje pít odvar ze sušených fazolí. Dále jsou vhodné i při zánětech močových cest, ledvin i ledvinových kaméncích. Fazolky povzbuzují látkovou výměnu a podporují vylučování solí kyseliny močové z těla. Díky těmto vlastnostem se doporučují užívat i při dně a revmatismu.

Fazole a nadýmání

Spousta z nás se vyhýbá sušeným fazolím, protože mají obavy z nadýmání. Vzpomeňte si na babičky, když namáčely fazole den předem, má to své opodstatnění. Pokud se chcete vyhnout nepříjemným vedlejším účinkům, namočte fazole den předem, před vařením vodu znovu vyměňte. Po požití se už žádného nadýmání obávat nemusíte.

Fazolky v kuchyni

Fazolky mohou být chutnou přílohou či přísadou do zeleninového salátu. Můžete najít i řadu receptů, kde jsou fazolky v hlavní roli, takové pokrmy jsou vhodné jako lehké večeře či svačiny, dodají tělu potřebné bílkoviny a vitaminy.

Fazolky s česnekem a nivou

Co budete potřebovat: olej na smažení, 1 ks cibule, 400 g mražených fazolek, 5 stroužků česneku, pár snítek bazalky, 150 g nivy, 1 kelímek zakysané smetany, pepř a sůl.

Jak na to

V hrnci osmahněte na oleji nakrájenou cibulku, až zesklovatí, poté přidejte fazolky a duste do měkka, v případě potřeby podlijte vodou. Přidejte prolisovaný česnek, bazalku, zasypte rozdrolenou nivou a nechte sýr rozpustit. Stáhněte z plotny a vmíchejte zakysanou smetanu. Dochuťte solí a pepřem, podávejte s kouskem opečené bagetky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat