Prostreno.cz

Muškáty nepatří jen na balkon. Dají se využít i v kuchyni k vaření

Pelargonie? Chlouba českých oken, která se dá jíst! Do jakých pokrmů se hodí? Bulhaři nebo Francouzi poradí. Už dávno totiž využívají její aroma!

Češi jsou do muškátů, jak se pelargoniím lidově říká, přímo zamilovaní. Internetová encyklopedie popisuje pelargonie (Pelargonium) jako rod jednoletých nebo vytrvalých rostlin, bylin až polokeřů nebo keřů obsahující asi 240–300 druhů zahrnutých v čeledi kakostovité (Geraniaceae), které lze nalézt většinou v tropických a subtropických oblastech, především v jižní Africe.

Když balkon voní jídlem

Pelargonie je používána jako okrasná květina, ale také ve voňavkářství, jako léčivá a barvířská rostlina, či k ochucení pokrmů. Pokud vás zaujala právě poslední informace, asi vás nepřekvapí, že má co dočinění hlavně se sladkými tečkami na závěr.

Vzrůst hustý, keřovitý, někdy převislý, kvetení od června do října, růžové, bílé nebo fialové květy, často vícebarevné. Pelargonii se daří na slunném stanovišti s lehkou půdou, přičemž listy nebo květy lze sklízet po celé vegetační období. To asi nepřekvapí nikoho. Listy však mají silnou kořenící schopnost, a proto je lze používat jen ve velmi omezeném množství.

Chuť léta má jméno

Čerstvé nebo sušené se hodí k aromatizování sladkostí, marmelád, bowlí a kompotů. Květy jsou vhodné jako ozdoba pokrmů. Pokud nejsou chemicky ošetřené, hodí se jako svěží svačinka. Zdužnatělé kořeny a hlízy se zase jedí jako zelenina. A proč vlastně?

Podle některých studií dokonce i pouhá vůně muškátů podporuje odbourávání tuků a zmírňuje stres. Proto jděte ve stopách Bulharů, kteří pelargonie přidávají do koktejlů a již zmiňovaných kompotů. Není také výjimkou, že je toto aroma použito i v pečivu nebo dortových krémech.

Prázdninové svatby a oslavy? Muškátové!

Francouzi zase nedávají dopustit na kandované lístky pelargonie zdobící chutné dezerty a zmrzlinu. Pokud na vaření moc nejste, můžete dát přednost éterickému oleji s názvem geránium. Ten pomůže při střevních infekcích, průjmech nebo nadýmání, stimuluje krevní oběh a podpoří při apatii, je antidepresivní, uklidňuje, napomáhá hojení ran, používá se na opary a afty, a taky prohřívá.

Geránium dokonce i harmonizuje hormonální hladinu, čímž napomáhá zlepšení všech nepříjemných symptomů spojených s menstruací  – dlouhé a bolestivé krvácení, křeče, bolesti hlavy, výkyvy nálad. A co je nejlepší, olej může být použit vnitřně nebo zevně (v aromalampě nebo přímo na pulzní body). Zkusíte jej?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat