Prostreno.cz

Nepropásněte sběr jeřabin. Nejvíce vám prospějí tepelně upravené

Jeřabiny neboli „ptačí zob“ jsou velmi cenné i pro lidský organismus, vzpomeňte na naše babičky, které neváhaly a hojně je zavařovaly, díky tomu měly dostatečnou porci vitaminů po celou zimu. Stačí jen vyrazit do přírody, kde cenné plody čekají téměř na každém kroku.

Je několik druhů jeřábu, dokonce jsou již i šlechtěné odrůdy, které vynikají svou sladkou chutí, ať už zvolíte ty šlechtěné, nebo ty co naleznete v přírodě, rozhodně neuděláte chybu. Plody jsou plné cenných živin a možností na zpracování je opravdu mnoho. Velkou výhodou je, že do jeřabin investujete jen svůj čas, peněženku můžete nechat doma.

Co obsahují?

Plody mají silné antioxidační složení, kromě vysokého podílu vitaminu C, obsahují také antokyany, taniny, polyfenolové sloučeniny a flavonoidy, včetně kvercetinu a rutinu. Další důležitou složkou je kyselina parasorbová, která má na svědomí mýtus, že jeřabiny jsou jedovaté. Pravda je taková, že nadměrná konzumace syrových plodů jeřabin může vyvolat nevolnost a zvracení, ale otrávit se hořce chutnajícími bobulemi jde opravdu stěží. Nejlépe plody konzumujte správně tepelně upravené.

Poznejte všechny přínosy, těchto dostupných darů přírody.

Podporují imunitu

Vitamin C je velmi důležitým prvkem lidského zdraví, protože stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako silný antioxidant.  Kromě toho je vitamin C nezbytný pro řadu procesů v těle, včetně tvorby kolagenu, který posiluje svalovou tkáň a cévy.

Napomáhají trávení

Jeřabiny obsahují také dobrý podíl vlákniny, která napomáhá správnému trávení a snižuje riziko zácpy. Dále také organické sloučeniny v jeřabinách zlepšují všechny příznaky průjmu.

Zlepšuje dýchací systém

V lidovém léčitelství byla šťáva z jeřabin používána ke snížení zánětu respiračního traktu, ke zlepšení bolesti v krku a ke zmírnění astmatu. Tento efekt je způsoben antioxidačními sloučeninami, které působí jako protizánětlivé látky, zatímco o vitaminu C je známo, že zmírňuje příznaky astmatu. Rozhodně má to něco do sebe.

Preventivně proti rakovině

Vysoká hladina antioxidantů, které se vyskytuje v plodech jeřábu, činí z obyčejného „ptačího zobu“ přímo superpotravinu. Složení působí proti různým chronickým chorobám, včetně rakoviny. Kvercetin a vitamin C působí jako silná dvojka antioxidantů, čímž zabraňují škodlivým účinkům volných radikálů v těle. Volné radikály jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit přeměnu zdravých buněk do rakovinových buněk. Konzumací jeřabin můžete zvýšit vaše antioxidační hladiny, což znamená prevenci růstu rakoviny, snížení pravděpodobnosti předčasného stárnutí, zlepšení zdraví pokožky, zvýšení regenerace buněk a rychlosti hojení.

Jak můžete jeřabiny zpracovat?

Se syrovými plody nakládejte raději opatrně. Z jeřabin můžete připravit lahodný kompot, džem i pomazánku, je vhodný i na přípravu sirupů. Dokonce se z nich vyrábějí i likéry a pálenka. Sušené plody jsou vhodné k přípravě nálevů, ten pomáhá při nechutenství a žaludečních neurózách.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat