Prostreno.cz

Přidejte si do salátu rukolu. Posiluje imunitu i kosti

K létu neodmyslitelně patří zeleninové saláty a k takovému salátu patří i hrst rukoly. Rukala neboli roketa setá je středně vysoká bylina se šťavnatými listy, které jsou plné živin. Původně byla rukola považování za plevel, rostla v polích obilovin a lnu. Nyní je nejen samostatně pěstovaná, ale hlavně si získala velkou oblibu v salátech a ostatních letních pokrmech. Navíc je přínosná pro naše zdraví!

Rukola je nabitá vitaminy, minerály a antioxidanty. Je to dobrá volba při dietě i při zdravém životním stylu. Obsahuje vysoké množství kyseliny listové a antioxidantů, vitamin A, C a K. Z minerálů je zde zastoupen draslík, mangan, železo a vápník. Rukola je nízkokalorická a je velice přínosná pro naše zdraví.

Posiluje imunitu

Rukola je silný antioxidant, posiluje obranyschopnost imunitního systému. Obsahuje ty nejlepší obranné prostředky, které ve vašem těle hledá nebezpečné, zánětlivé volné radikály a odplavuje je z těla.

Pro zdravé kosti

Obsažený vitamin K vyvolává osteotropní aktivitu v buňkách, což znamená, že pomáhá vytvářet a posilovat kosti.

Pro štíhlou linii

Další výhodou rukoly je přítomnost vitaminů typu B-komplex, dříve známých jednoduše jako vitamin B, které jsou ve skutečnosti skupinou osmi odlišných vitaminů, které pracují na podpoře buněčného metabolismu a zdraví. Vitaminy se podílejí na různých buňkových aktivitách, včetně výroby energie, syntézy tuků, tvorby červených krvinek a mnoha dalších životně důležitých procesů pro buněčné a metabolické zdraví.

Prevence proti rakovině

Rukola obsahuje v neposlední řadě i spoustu fytochemikálií. Studie prokázaly, že ty jsou velmi prospěšné při prevenci proti rakovině.

Pro nastávající maminky

Rukola obsahuje také kyselinu listovou, která je důležitá pro správný vývoj dítěte. Studie prokázaly, že pravidelný přísun kyseliny listové snižuje výskyt některých mentálních vad u novorozenců. Proto i rukola by měla patřit do vyvážené stravy všech nastávajících maminek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat