Prostreno.cz

Harissa. Jak vám tohle orientální koření může zdravotně prospět

V dnešní době má každý doma zásobu léků, které pomáhají na kdeco. Jenže je to nutné? Vždyť taková harissa je všechny strčí do kapsy! Posiluje imunitu, léčí křečové žíly, nachlazení, kašel, srdeční arytmii i sklerózu. To ale zdaleka není všechno!

Jste fascinování Orientem, tou tajemnou říší plnou barev, vůní a dojmů? Pak vám doporučujeme blíže se seznámit s harissou. Pokud nemáte tušení, co si pod tímto pojmem vlastně představit, jedná se o druh ostré kořenící směsi pocházející z Blízkého východu a severní Afriky. Toto koření jen nejen univerzálním ochucovadlem, které se hodí do polévek, omáček, k masu, kuskusu i rybám, ale má také nesporné výhody pro zdraví. Co vlastně obsahuje a jak z toho můžete těžit konkrétně vy?

Léčitel, na kterém si pochutnáte

Harissa se skládá z chilli papriček, česneku, koriandru a římského kmínu – to je základ. Nachází se v ní také špetka soli, papriky a trocha olivového oleje. Postup „výroby“ je zcela jednoduchý, neboť se smíchají ingredience do konzistence pasty, čímž je příprava u konce. Jak sami vidíte, všechny složky bezpochyby patří na seznam prospěšných potravin, takže vám udělají dobře nejen v žaludku, ale i na těle. Teď přejděme k blahodárným účinkům, ať víte, jaký zázrak tradiční harissa vlastně představuje…

Posilovač imunitního systému

Díky sušeným pálivým papričkám není v tomto ochucovadle o přírodní alkaloid zvaný kapsaicin nouze. Lékaři tuto látku považují za účinný protizánětlivý prostředek, který přispívá k podpoře krevní cirkulace, urychlení metabolismu a stimulaci žaludeční sekrece, což pomáhá fungujícímu zažívání. Kapsaicin rovněž posiluje přirozenou obranyschopnost, a osvědčil se i při léčbě nachlazení, křečových žil, trombózy i srdeční arytmie.

Lahodný lék na srdce

Jak již bylo zmíněno, neodmyslitelnou součástí harissy je také česnek, který poskytuje prevenci před kornatěním tepen, dokáže ihned uklidnit rozbouřený žaludek, bojuje proti skleróze a pozitivně působí na všemožné vyrážky a ekzémy. Zároveň pročišťuje cévy, ničí parazity ve střevech a snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Silný protivník revmatismu

Svojí troškou do zdravotního mlýna přispívá další složka harissy, tedy koriandr. Na jeho schopnosti nedá lidové léčitelství dopustit! Dohlíží totiž na produkci žaludečních šťáv, pomáhá proti bolestem břicha, uvolňuje nepříjemné křeče, tlumí nadýmání a mírní pocit plnosti po jídle. Jako bonus navíc léčí kašel, má příznivé účinky na nervovou soustavu a působí baktericidně. Co vy na tenhle dlouhý seznam výhod, jež číhá v jednom jediném koření?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat