Prostreno.cz

Džus nebo fresh džus a co znamená nektar? Mějte už jednou provždy jasno

Džusy, fresh džusy, nektary a ovocné nápoje – zkrátka jak se vyznat ve spleti názvů a lákavých balů? Občas věříme lákavému obalu a myslíme si, že kupujeme to nejlepší, co nám trh nabízí, ale často narazíme, když obal otočíme a začteme se do složení. Víte skutečně co pijete? Objasníme vám, co přesně se skrývá pod těmito tajemnými názvy.

Máme pro vás jednoduchý přehled, jak se v této spleti vyznat a také co je vlastně lepší.

Fresh džus

Jak již vyplývá z názvu, jde o čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce a zeleniny, kde nesmí být žádná aditiva. Na první pohled je fresh džus více zakalený než ostatní nápoje a zpravidla bývá umístěn v chlazeném pultu, protože je určený k nejrychlejší spotřebě. V poslední době vám ho také čerstvý a na přání připraví v řadě kaváren a fresch barech, nebo si můžete namíchat vlastní vitaminovou bombu v pohodlí domova a mnohem levněji.

100% džus

Tady už zbystřete, 100% džus je nápoj vyrobený z koncentrátu. Koncentrát se vyrábí tak, že se nejprve vymačká ovocná šťáva, ta je zbavena vody a koncentrát je zamražen a převezen na místo dalšího zpracování, kde je opět vodou zředěn. Tyto džusy už můžete klasicky vídat na pultech v krabicích, oproti ostatním mají vyšší cenu a oproti fresh džusům i mnohem delší trvanlivost. Trvanlivost je u těchto džusů zajištěna pasterizací.

Slíbené vitaminy a minerály jsou do těchto džusů dodávány uměle, je však třeba podotknout, že do takto označených džusů nesmějí výrobci přidávat žádné konzervanty, barviva ani cukr. Přesto je dobré obal otočit na zadní stranu a o složení se raději ujistit. I když 100% džusy nejsou ze zdravotního hlediska špatné, faktem je, že 100% pomerančový džus z koncentrátu se nikdy nebude rovnat čerstvě vymačkané pomerančové šťávě. Už jen z toho důvodu, že při jeho zpracování dochází ke ztrátě vitaminů. Během výrobního procesu jsou sice do džusu přidávány vitaminy umělé, ale přírodní je přírodní.

Nektar

Ostatní „džusy“ v obchodech se skrývají pod názvem nektar. Tady už opravdu nemluvíme o džusu, je to taková alchymie od výrobce. U nektaru je deklarován minimální podíl ovocné složky a to je 25 %, zbytek tvoří nejen voda, ale také sladidla a další možná aditiva. Nektar je mnohem méně výrazný než džus a o jeho účincích pro lidské zdraví můžeme polemizovat, je to zkrátka jen pochutina.

Ovocný nápoj

S posledním, s čím se můžete setkat, je označení ovocný nápoj. Tyto nápoje obsahují méně než 25 % ovocné složky, většinou se setkáváme jen s minimálním podílem ovoce přibližně kolem 4 %. Zbytek nápoje je tvořen vodou, sladidly, barvivy a umělým aromatem. Tyto nápoje byste rozhodně neměli konzumovat pravidelně, nehledě na výčet aditiv obsahují velké množství cukrů a nadměrná konzumace může přispívat i k řadě závažných onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat