Prostreno.cz

Mandlová mouka by neměla chybět v žádné kuchyni

V posledních letech se stále více z nás ohlíží po náhražkách pšeničné mouky, a tak i mandlová mouka rychle získává na popularitě. S mandlovou moukou se pracuje velmi podobně jako s pšeničnou, a navíc od běžné mouky nabízí našemu tělo mnoho zdravotních benefitů. Poznejte, v čem spočívá její přínos, a nebojte se ji zapojit do svých oblíbených dezertů.

Mandlová mouka se skládá pouze z rozemletých mandlí, díky čemuž a také šetrnému zpracování je zachováno mnoho důležitých živin. Neobsahuje lepek, proto je mandlová mouka vhodná i pro celiaky. Navíc obsahuje pozoruhodné množství živin, včetně vysoké koncentrace zdravých tuků, vlákniny a bílkovin. Je také skvělým zdrojem sacharidů, zejména pro ty, kteří  ve své stravě eliminují pečivo a pšeničnou mouku. Mandlová mouka má také značné množství vitaminu E, železa, riboflavinu, vápníku, draslíku a hořčíku. 

A jak prospívá našemu zdraví? 

Pro zdravé srdce 

Mandlová mouka obsahuje velmi dobré množství mononenasycených tuků, které se řadí mezi takzvanou „dobrou" formu cholesterolu a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. 

Pro lepší trávení a redukci hmotnosti 

Díky obsahu vlákniny, může mandlová mouka zlepšit peristaltický pohyb střev, celkově posílit trávicí soustavu, zmírnit příznaky zácpy a průjmu. Vzhledem k obsahu živin v mandlové mouce, ve srovnání s běžnou moukou, přispívá k úbytku hmotnosti tím, že více a na delší dobu zasytí, a také dodá tělu spoustu cenných živin. Dokonce poslední vědecké výzkumy poukazují i na souvislost mandlové mouky s prevencí rakoviny tlustého střeva. 

Sacharidy, které dodají energii 

Není sacharid jako sacharid! Oproti běžné mouce, která obsahuje spíše jednoduché cukry, je mandlová mouka bohatým zdrojem prospěšných sacharidů, které mají velký vliv na podporu energii. 

Přispívá k regulaci krevního cukru 

Mandlová mouka na rozdíl od té běžné není pronásledována výkyvy krevního cukru, právě naopak. Účinné látky obsažené v mandlové mouce přispívají k pozvolnému uvolňování glukózy a inzulinu. 

Pro zdravé kosti 

V mandlové mouce je dobré množství železa, hořčíku, draslíku a vápníku, což napomáhá zvýšit minerální hustotu v kostní dřeni a předcházet tak řadě onemocněním. 

A jak mouku používat? 

Pro mandlovou mouku existuje nespočet způsobů využití. Může totiž nahradit běžnou mouku téměř v každém receptu, stačí běžnou mouku v receptu vyměnit za stejný díl mandlové. Jediné, co je potřeba, je zvýšit množství kypřicího prášku či droždí, protože mandlová mouka je o něco těžší než obyčejná. Pokud mandlovou mouku používáte jen pro chuť, můžete mouku namíchat půl na půl. 

Mandlovou mouku můžete použít například na přípravu koláčků, sušenek, zkrátka ve sladkých těstech je jako doma. Dále se využívá i na přípravu chleba i pizzy, nebo ji můžete použít k obalení masa před smažením „na přírodno“. V podstatě můžete tuto mouku používat stejným způsobem jako běžnou mouku. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat