Prostreno.cz

Které potraviny nepatří do lednice a jak je nejlépe skladovat

Někteří výrobci na obalech potravin jasně uvádějí, zda je třeba držet danou potravinu v chladničce, nebo ne. Tím se můžeme snadno řídit. Ale co když to nikde uvedené není, jako je tomu například u zeleniny a ovoce? Čtěte a zjistěte, co ve vaší lednici jen zbytečně překáží a kazí se mnohem rychleji, než byste čekali.

Schválně kolikrát si řeknete „dám to raději do lednice, tam se tomu nemůže nic stát“, ale ve většině případů je to právě naopak a kvalitní potravinu pošlete rovnou k jejímu konci. Faktem je, že držení některých potravin v chladničce může ovlivnit jejich chuť, konzistenci, nebo dokonce urychlit proces jejich stárnutí.

Vzpomeňte si na naše babičky, kterým povětšinou nechyběla doma spíž, nebo chladný, suchý sklep. V dnešní moderní době má tuhle možnost jen málokterá hospodyňka a často milně něco uskladníme. Víte co byste nikdy neměli dát do lednice?

Zelenina ano, či ne?

U zeleniny záleží na konkrétním druhu, zde najdete pár příkladů, které do lednice rozhodně nedávejte.

Rajčata

Pokud uskladníte rajčata v chladničce, ztratí tak svoji chuť i konzistenci. Skladujte je raději někde v kuchyni, ne však v plastovém sáčku, ale v košíku nebo míse. Pokud chcete, aby rychleji dozrály, mějte je v papírové tašce.

Brambory

Držení brambor v chladničce značně ovlivní jejich chuť, neboť se v nich tímto způsobem rozpadá veškerý škrob a brambory budou brzy sladké a na povrchu popraskané. Brambory taktéž patří do papírového sáčku na chladné a tmavé místo.

Cibule a česnek

Ve spodním šuplíku chladničky jste si jistě všimli, že se hromadí vlhkost a neprospívá ani cibuli ani česneku. Cibule rychle změkne a chytí plíseň a česnek často začne brzy klíčit. Cibule a česnek patří opět do papírového sáčku, nebo do mísy na tmavé a dobře větrané místo. Pozor na vlhkost!

Dýně

Některé dýně jsou kolikrát natolik velké, že se do lednice ani nevejdou a to je dobře, protože tam ani nepatří. Všechny druhy dýně můžete skladovat na tmavém místě při pokojové teplotě.

Jak je to s ovocem?

Banány

Lednice je pro banány naprosté tabu. Zelené i dozrálé banány by se měli držet při pokojové teplotě. Pobyt v chladničce způsobí, že zelené banány nedozrají, jak by měly. Dozrálé banány držte při pokojové teplotě a zkonzumujte, než banán začne hnědnout.

Jablka

Skladování jablek v chladničce ovlivní časem nejen jejich chuť, ale i konzistenci. Pokud je tedy plánujete sníst do týdne či dvou, nechte si je raději jen na kuchyňské lince. Pokud skladujete větší množství jablek, je vhodná nízká papírová bedýnka, chladné, tmavé místo a občas jablka pěkně poctivě přeberte.

Citrusové plody

Většina citrusů, jako pomeranče a citrony vydrží při pokojové teplotě pár dní dokonce někdy i týdnů. Záleží, jak zralé ovoce kupujete. Většinou se malé plody kazí rychleji než velké, tzn. že první zkáze podléhají citrony, mandarinky, poté pomeranče, o něco déle vydrží grep a na závěr oblíbené pomelo, které vydrží opravdu i několik týdnů, během kterých příjemně dozraje.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat