Prostreno.cz

Hlávkový salát jako lék. K čemu všemu je dobrý

Je to takové zelené „nic“. Hlávkový salát je však bohatý na vitaminy i minerály. Proč ho jíst co možná nejčastěji? Tyhle působivé benefity se vám budou zamlouvat!

Salát, vědecky známý jako Lactuca sativa, byl před tisíci lety nejprve pěstován Egypťany. Ti používali semena k produkci oleje a také zpracovávali listy této užitečné zeleniny, která měla kulturní a náboženský význam. V podstatě byla považována za posvátnou, čemuž je dnes možná těžké uvěřit. Později tuto plodinu pěstovali i Řekové a Římané. Usušený salát byl přitom doporučován pro vyvolání spánku, jako nosní kapky nebo sedativum. I když to zní trochu bizarně, výživový profil má slušný.

Obsahuje vodu, bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu a cukry. Pak taky vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, thiamin, riboflavin, niacin, folát, vitaminy B6, C, A, E a vitamin K. Moderní věda na základě těchto poznatků potvrzuje následující zdravotní přínosy.

Ochrana neuronů

Neurony jsou mozkové buňky, které vytvářejí fyzické spojení, které tvoří paměť. Smrt neuronů v konkrétních přípojkách nebo obvodech může mít za následek ztrátu paměti. V některých extrémních případech to může vést k nástupu onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Takže, salát na talíř!

Snížení hladiny cholesterolu

Hlávkový salát má přínos při snižování hladiny cholesterolu, který často vede ke kardiovaskulárním chorobám. Vysoké hladiny LDL (špatného) cholesterolu jsou škodlivé a mohou způsobit infarkt a mrtvici. Dokonce byla provedena studie na myších, která testovala dopad spotřeby salátu na tuky a cholesterol. Výsledky přitom ukázaly významné snížení hladin špatného cholesterolu u těch myší, kterým byl salát každodenně podáván.

Příznivé působení na spánek

Jedno z hlavních tradičních použití hlávkového salátu v lidové medicíně? Tahle nenápadně působící listová zelenina patří k induktorům spánku! Obsahuje totiž jistou tlumící látku, která vykazuje významné sedativní účinky. Při pravidelné konzumaci je také pozorována snížená srdeční frekvence a komorové kontrakce. Zmíněná chemická látka zároveň blokuje procesy excitačního signálu svalových a nervových tkání. Tak co, už se těšíte, až přijde čas na výsadbu něčeho tak „obyčejného“?





Celkem 5 komentářů

Sázím jej brzo, tak 30sazenic za měsíc je po něm. mladej-výbornej ke všemu
10.05.2022
Eva maršálova
27.11.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat